Kajsa och Kajsa bygger svit i is i Jukkasjärvi


icehotel

Arkitekturstudenterna Kajsa Johansson och Kajsa Kuronen har fått uppdraget att skapa en svit till årets ishotell. 1996 började konstnärer från hela världen att besöka Jukkasjärvi för att hjälpa till att skapa en av Nordeuropas största turistattraktioner – ishotellet som anläggs varje vinter vid Torne älvs strand.

– Det här ska bli spännande. Vi har precis avslutat våra studier på Chalmers arkitektur. Tävlingen genomförde vi förra terminen. Under drygt två veckor i november är vi, och ytterligare tre tjejer från arkitektur, uppe i Jukkasjärvi och arbetar. Designers och arkitekter från hela världen kommer att vara där samtidigt och skapa årets hotell, säger Kajsa Kuronen.

Genom åren har cirka femhundra konstnärer gästat byn och i slutet av november anländer ytterligare trettionio för att skapa sviter i det tjugonde ishotellet i ordningen.

Så här beskriver Johansson och Kuronen sin idé:
”Vårt förslag på svit undersöker den ordning som vi själva inordnar oss i. Från vardagens stress till storstilad ordning i Jukkasjärvi. Vi har låtit vardagsarkitektur och lekfullhet med de mänskliga skalorna inspirera oss. Den is vi möter i vår vardag är isbitar från frysfacket. I Jukkasjärvi har dessa isbitar skalats upp till isblock – en skalförskjutning redan i grundförutsättningarna. Vi har fört över isbitarnas skalförskjutning på en bit av den ordnade vardagen i hemmet – besticklådan.”

Mer info finns på Chalmersnyheter