Chalmers Vänner-stipendiat i Forskning & Framsteg


Chalmeristen Tobias Hernstig uppmärksammas i senaste numret av tidskriften Forskning & Framsteg.
I våras belönades han med 10 000 kronor i stipendium från Chalmers Vänner.
Det var pengar som blev avgörande för att han skulle kunna fortsätta med sitt exjobb på plats i New York.

Tobias Hernstig och kurskamraten Boleslaw Mellerowicz arbetar just nu med att utveckla en specialborr som kan komma att användas vid en rymdexpedition till planeten Mars år 2016.
Nasa planerar då att sända upp laboratoriet Astrobiology Field Laboratory till Mars för att ta nya prover. Det företag som förra året hittade vatten på Mars samarbetar just nu med Tobias Hernstig och Boleslaw Mellerowicz.
– Vi är de första utländska studenter som får vara med. Det är en rejäl utmaning. Just nu är vi i första fasen av en tävling i tre steg mellan dussintalet forskningsteam som slåss om att få det slutgiltiga kontraktet från Nasa. Vi har gjort allt från inledande research till att testa borrar och genomföra praktiska experiment. Det innebär att vi har testborrat i allt från sandsten till basalt, som är det ytmaterial på Mars som är mest svårgenomträngligt, enligt forskningen, berättar Tobias för Forskning & Framsteg.
Han pluggar Automation och mekatronik på Chalmers och var i våras alltså en av de 68 begåvade studenter som tilldelades stipendium från Chalmers Vänner.

Forskning & Framsteg: Tobias hoppas få borra på Mars

Läs mer om Chalmers Vänner – Sök stipendium från 1 januari