Så har du aldrig sett Bert-Inge Hogsved förut


Hogiatomten är ute igen!
I den gula dräkten ler Bert-Inge Hogsved (F67), som fortfarande efter 30 år håller traditionen att uppvakta sina anställda med julklappar vid liv.

Julen 2009 är det 30-årsjubileum för den inflytelserike entreprenören, chalmeristen och klassresenären.
Sägnen säger att det var självaste tomten som grundade it-systemjätten Hogia den 1 september 1980. Han tillsatte Bert-Inge Hogsved – eller om det var samma gestalt i olika klädnad – som vd. Samma år började Hogsved uppvakta sina anställda med klappar vid juletid.
På den tiden var de blott tre personer och tomtens rundresa var snabbt avklarad.
I dag har Hogia 480 anställda, men Bert-Inge Hogsved håller fast vid sin tradition. Han besöker personligen de 375 som är bosatta i Stenungsund och Göteborg. De övriga gästas av handplockade tomtenissar i Stockholm, Örebro, Växjö, Oslo och finländska Vasa.
Tomtens assistent, Elisabet Palmgren på Hogias huvudkontor, berättar i ett utskick att julklappsutdelningen tar tre arbetsdagar. Var och en får som alltid en diger matlåda som gåva och några väl valda ord på vägen från chefen. Den sammanlagda vikten på alla matlådorna är drygt två ton.
– Även om det är slitigt så vet jag att tomten ändå ser fram emot detta varje år. Han tycker det är värt varenda minut att gå runt och byta några ord med var och en av sina medarbetare, säger Elisabet Palmgren.
Hogiatomten kommer till Göteborg i morgon och tillbringar dagen i Stenungsund den 17 och 18 december – i Hogiahuset, som för övrigt ritats av chalmersarkitekten Gert Wingårdh (A75) en gång. Se där, ytterligare en koppling till högskolan!
Alumnibloggen tycker att fler arbetsgivare borde ta efter denna trevliga tradition, och noterar att Ny Teknik redan hunnit uppmärksamma jubilaren ”gultomten”.

Foto: Hogia