Joan A Steitz föreläser i RunAn


– Joan A Steitz är en kvinnlig förebild i forskarvärlden. På Chalmers är vi väl medvetna om bristen på sådana.
Det sa professor Bengt Nordén när han presenterade den ena av dagens två prominenta gästföreläsare för en liten stund sen.

Steitz är professor i kemi vid Yale, disputerad vid Harvard, samt hustru till en av årets tre nobelpristagare i kemi, Thomas A Steitz, som även han föreläser i RunAn under eftermiddagen.
Samma vackra ljuskandelaber som i går kväll brann på scenen, och en bukett vinterblommor prunkade framför Joan A Steitz talarstol.
– Joan har alltid jobbat hårt, även kvällar och nätter. Det är alltså en förutsättning för att bli en framgångsrik forskare, log Bengt Nordén.
Under sin tid på Harvard var Steitz den enda kvinnan i sin doktorandgrupp. Med åren har hon blivit en stark förebild för andra kvinnliga forskare runtom i världen, och omnämns allt oftare som en framtida kandidat till nobelpriset.
Det skulle i så fall bli familjen Steitz andra – och det är väl ungefär lika stort som att ha två presidenter i samma familj?
Joan A Steitz inledde sin föreläsning med att tacka för den varma presentationen, och avslöja att hon haft en storartad tid i Sverige. Förutom Göteborg, där hon och nobelpristagarna bjudits in av Chalmers och Göteborgs universitet, har hon hunnit med att besöka Lund och Stockholm.