Klassiskt spex sätts upp igen i november


Av alla Chalmersspex är det framförallt tre, som med fog kan kallas klassiska och som ligger till grund för hela vår fina spextradition:  Katarina II (1959), Henrik 8 (1954) och Caesarion (1950).
Nu sätts Chalmersspexet Caesarion upp igen vid två tillfällen: den 20 och 27 november.
Efter två utsålda föreställningar i samband med Spexets 60-årsjubileum år 2008 är det många som har hört av sig och bönat och bett om att få en ny möjlighet.
Nu kan äntligen deras önskan gå i uppfyllelse…
Vid en utgrävning i det gamla A-huset av Ingenjörsförbundets främsta arkeologer gjordes på senhösten år 2009 ett unikt fynd. I en till synes bortglömd amerikakoffert hittades – ett originalmanus av spexet Caesarion, rester av rekvisita och biologiska kvarlevor av en gammal orkesteromsits.
Manuset var (förutom gamla kaffefläckar och små svampansamlingar som senare kunde identifieras som smulorna av en radiokaka) välbehållet och innehöll häpnadsväckande sprängstoff: ett oäkta barn i Roms absoluta maktelit hotar att skaka riket i dess grundvalar och orsaka Roms sönderfall.
I ett intrigmakeri som får dagens dokusåpor att blekna, skildras diktatorns kamp för rättvisa och kontroll. Samtidigt brottas han med sina manliga instinkter – vild och oförställd åtrå – som hotar att grumla hans omdöme.
Allt detta har nu återskapats till en nypremiär, så autentisk att man nästan kan höra 50-talsbilarnas V8:or brumma mellan raderna.
I rollerna ses idel kändisar som Ceasar, Kleopatra, Brutus, Octavianus (sedermera kejsar Augustus) frotteras med sköna konkubiner, kärlekstörstande vestaler, illavarslande spåmän, kastrerade slavar och många fler. En kritisk massa förhistorisk testosteron i veritabel frontalkrock med modersinstinkter och hämndlystnad.
Caesarion är ett lysande exempel på operaparodi med opera- och operettpärlor som ”Så kall ni är om handen” från Boheme, ”Triumfmarschen” ur Aida och ”Kvinnor och champagne”.
Igenkänningsfaktorn är hög. Aldrig har något spex bidragit med så många gyckelklassiker.
Caesarion var det tredje Chalmersspexet genom tiderna. Det hade urpremiär 1950 och spelades också på Internationella studentteaterkongressen i Tyskland 1955.
Senast det sattes upp var under det festliga 60-årsjubileet för två år sen.
Nu finns alltså chansen igen att se detta spex, eller dö otillfredsställd!

FÖRESTÄLLNINGAR
Caesarion kommer att spelas två gånger under hösten; dels i Stockholm på Södra Teatern den 20 november, kl 18.00, dels i Göteborg på Stenhammarsalen den 27 november kl 18.00.

BILJETTER
Biljetter till Stockholmsföreställningen köper man hos Södra Teatern, via tel 08-531 99490, alt via hemsidan www.sodrateatern.com. Vill man gå på kalas, bokar man både föreställning och kalas via CING:s kassör i Stockholm, Håkan Jacobsson; haakan_jakobsson@tele2.se, eller 08-560 32348.
Spexbiljetter till Caesarion i Göteborg köper man via gso:s hemsida www.gso.se, eller på telefon 031-7265310.

Biljetterna släpps den 15 oktober, så var snabb – som vanligt gäller förstås att vara ute i god tid, för att vara säker på att få de bästa platserna!

Chalmersspexets 60-årsfirande uppmärksammades i Chalmers magasin nr 1 2008 [pdf, 493 kB] >>>

En kommentar

  1. Pingback: Dundersuccé för klassiskt chalmersspex « Chalmers alumniblogg