Fysikpristagaren gästar Chalmers – se föreläsningen live på webben


En tunn flaga vanligt kol, bara en atom tjock, har gjort Andre Geim och Konstantin Novoselov till årets Nobelpristagare i fysik.
Andre Geim gästar Chalmers för en exklusiv och sedan länge fullbokad föreläsning den 13 december – en föreläsning som livesänds på chalmers.se och gu.se.
Den kan också ses i efterhand på webben.

Det var sannolikt hans egensinniga forskarstil som ledde fram till upptäckten av grafen.
– Under mina år som doktorand jobbade jag med ett så fruktansvärt tråkigt ämne att jag svor att aldrig mer ägna mig åt tråkiga saker, säger Andre Geim i SVT:s Vetenskapens Värld.
Ibland kan en gnutta galenskap leda ända fram till ett Nobelpris. Det är Andre Geim och Konstantin Novoselov levande bevis på.
I SVT:s Vetenskapens Värld i måndags berättade Andre Geim om hur uttråkad han kände sig som doktorand:
– Jag publicerade fem artiklar som citerades ett par gånger, och endast av mina medförfattare. Jag svor då att aldrig mer ägna mig åt tråkiga saker.
Geims forskargrupp vid universitetet i Manchester har därför infört något de kallar ”Friday Night Experiments” – kvällar då precis allt är tillåtet och alla idéer och uppslag kan testas i labbet. Det påminner lite grann om Googles koncept med att låta alla anställda arbeta med eller tänka på egna projekt en dag i veckan.
Geims fredagsnätter har bland annat lett fram till en konstgjord version av gekkoödlans sugfötter, och svävande vatten, jordgubbar – och grodor.
Det var också denna okonventionella inställning, som gjorde att Andre Geim och Konstantin Novoselov upptäckte grafen. De har lyckats visa att kolet i denna platta form har exceptionella egenskaper som har sitt ursprung i kvantfysikens märkliga värld.
Grafen är en form av kol – det tunnaste och samtidigt det starkaste någonsin. Som material är det helt nytt. Det leder elektricitet lika bra som koppar. Det leder värme mycket bättre än alla andra kända material. Det är nästan helt genomskinligt och samtidigt så tätt att inte ens helium, den minsta gasatomen, kan ta sig igenom.
Professor Per Delsing vid Chalmers beskriver Geims arbete med grafen som ”ett exempel på hur man med goda idéer och enkla medel kan göra stora upptäckter”.
Båda pristagarna är verksamma vid universitetet i Manchester, Storbritannien, men är långt ifrån ensamma om sitt intresse för grafen. Forskningsområdet har haft en nästan explosionsartad utveckling under de senaste åren.
Flera göteborgsforskare har varit djupt inblandade, bland annat Johan Nilsson vid Göteborgs universitet och Sergey Kubatkin på Chalmers. Det finns långt framskridna planer på att tillverka grafen i Sverige.
I framtiden kommer grafen till exempel att kunna användas i nya supertunna läsplattor, pekskärmar, mobiltelefoner och klockor.
Andre Geim kommer till Chalmers inbjuden av Chalmers och Göteborgs universitet. Intresset för hans föreläsning är enormt och hörsalen RunAn, där den kommer att äga rum, blev fullbokad rekordsnabbt.  Föreläsningen kommer därför att dokumenteras och publiceras på högskolornas webbplatser senast onsdagen den 15 december.
Det finns också möjlighet att ställa sig i kö för eventuella återbud genom att skicka ett mejl till nobel@chalmers.se.

Text: Christian Borg och Michael Nystås
Foto: University of Manchester, UK

Se porträttet av Andre Geim och Konstantin Novoselov i Vetenskapens Värld

Läs mer om fysikpriset på Kungliga Vetenskapsakademiens webbplats

Besök Andre Geims hemsida på University of Manchesters webbplats

One comment

  1. Pingback: Per Delsing hyllad i DN för nobel presentation « Chalmers alumniblogg