Per Delsing hyllad i DN för nobel presentationChalmersprofessorn Per Delsing hyllas av Dagens Nyheters vetenskapsreporter Karin Bojs för sin presentation av fysikpriset under Nobelprisutdelningen i fredags.
”Per Delsing från Chalmers i Göteborg lyckades få publiken att skratta två gånger under sin pedagogiska genomgång av årets fysikpris”, skriver Karin Bojs i lördagens tidning.

Per Delsing är flerfaldigt prisad professor i experimentell fysik och sedan 2007 ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (KVA).
Under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm –  inför omkring 1 000 gäster, inklusive pristagarna och kungafamiljen – var det Per Delsing som presenterade fysikpriset.
”Först hänvisade han till diamanter, denna exklusiva form av kol som fanns i åtskilliga gästers smycken. Sen berättade han om det belönade nya materialet grafen, som också består av kol men som är alldeles platt och ännu starkare än diamanter”, skriver Karin Bojs i DN.
– Grafen är hundra gånger starkare än stål. Om vi tänker oss att man kan tillverka en hängmatta av grafen, som är en kvadratmeter stor, så kommer den, trots att den bara är en atom tunn, att kunna hålla för ett nyfött barn eller en katt utan att gå sönder. En sån hängmatta skulle väga ett milligram, ungefär som ett av kattens morrhår, sa Per Delsing bland annat i sin presentation.
Med Delsing har Chalmers 22 ledamöter i KVA, bland dem rektor Karin Markides, professor Anne-Marie Hermansson och professor Bengt Kasemo. Totalt har KVA omkring 420 svenska och 175 utländska ledamöter. Akademien utser Nobelpristagarna i kemi, fysik och ekonomi.

Foto: SVT

Se Nobelprisutdelningen i SVT Play. Per Delsing framträder ca 27 minuter in i programmet

Läs mer om Per Delsing

Per Delsing på Wikipedia

Se Chalmers samtliga ledamöter i KVA

Fysikpristagare Andre Geim gästar Chalmers 13 december

4 comments

 1. Emil

  Även om Chalmers inte ger kurser i svenska så tycker man som teknolog att man kan förvänta sig bättre språk i rubriksättning i artiklar av detta slag.

  Jag är personligen övertygad om att Per Delsing fick hyllningar för sin nobelpresentation, inte för att hans presentation var nobel. Rätta mig gärna om mitt antagande är felaktigt.

 2. Michael Nystås

  Hej, Emil! Tack för att du hörde av dig! Rubriken är naturligtvis en ordvits av sämre slag, men det trodde jag att du som chalmerist och teknolog kunde se av sammanhanget istället för att utgå från att det var en av dessa förhatliga särskrivningar. Nobel är ju också ett adjektiv som kan betyda många olika saker, bland annat ädel och fin: http://sv.wiktionary.org/wiki/nobel
  Jag hoppas att du fortsätter att läsa den här bloggen. Och tro mig, Emil, Chalmers alumniblogg släpper inte några särskrivningar över bron!

  Avancez!

  /Michael

 3. Pingback: Chalmers rektor om framtidens kemipris på Nobelfesten « Chalmers alumniblogg
 4. Pingback: Delsing berättar om fysikpriset « Chalmeristbloggen