Den Grammisnominerade chalmeristenPoplöftet och arkitektstudenten Anna von Hausswolff är nominerad till en Grammis i de tunga prisklasserna Årets kvinnliga artist och Årets nykomling.
Hon har också nominerats i kategorierna Årets pop och Årets nykomling i P3 Guld.
Bland hennes konkurrenter finns Robyn, Annika ”Säkert!” Norlin, Oskar Linnros, The Radio Dept och Tove Styrke.
Det är det största som hänt Chalmers i musikväg sedan – host, harkel – After Shave.
Anna von Hausswolff har haft ett makalöst 2010. När hon släppte debutalbumet ”Singing from the grave” i våras ville hyllningarna aldrig ta slut. Anna hamnade i alla tidningar och en strimma av hennes stjärnglans har fallit även på Chalmers, där hon studerar till arkitekt.
I så gott som varje intervju har hon nämnt sitt lärosäte när hon berättat om sin musik och sitt stora intresse för arkitektur och hur man kan kombinera de båda. Anna von Hausswolff har därför lyft Chalmers varumärke genom sin musik – på ett helt annorlunda sätt och till helt nya målgrupper.
Plötsligt visste kreddiga huvudstadsrecensenter vad Chalmers var för nåt.
Just nu har Anna ett studieuppehåll från Chalmers för att hinna fokusera på musiken. Alumnibloggen kan förstå det. De dubbla Grammis- och P3 Guldnomineringarna är bara de senaste bevisen i raden på att Anna von Hausswolffs musikkarriär har fått riktig styrfart.
När musikåret 2010 nu summeras som bäst hamnar Anna von Hausswolff i topp på många kritikers listor.
I Dagens Nyheter sätter Fredrik Strage hennes album på en fjärde plats, efter Robyn, Salem och Kanye West:
”Den unge Werthers ande flyger till Göteborg och tar en arkitekt­student i besittning”, skriver Strage och kallar Annas musik för ”Sturm und Drang-soul”.
Göteborgs-Postens kritiker röstade fram en gemensam årsbästalista, som placerar Anna von Hausswolff på en tredje plats efter Håkan Hellström (surprise!) och Kanye West, och före artister som Robyn, Säkert! och Arcade Fire.
Annas bronsplacering beledsagas av en motivering värdig en Nobelpristagare:
”När Anna von Hausswolff dånar igång, då gäller det att hålla i sig. Inte sedan José González genombrott har vi hört ett sådant unikt uttryck, en sådan absolut närvaro i stunden. Hennes musik är storslagen, stark, svart. Den siktar skoningslöst in sig rakt mot hjärtat, tar inga omvägar. Möjligen är den skör i sina stunder men alltid med en mycket speciell, inneboende kraft. Singing from the grave är en svart pärla. En modern psalm. Ett perfekt debutalbum.”
Prestigefyllda musikmagasinet Sonic ger också Anna en tredjeplats för albumet ”Singing from the grave” med följande omdöme:
”Redan på dubbelvinylsingeln ‘Track of time’ kunde man höra att Anna von Hausswolff var någonting stort på spåren. Tidiga konserter vittnade också om en ung sångerska med en osedvanlig självsäkerhet och spontanitet i uttrycket. ‘Singing from the grave’ slog ändå ner som en liten bomb i våras. Det finns ekon av så pass olika sångerskor som Diamanda Galàs och Kate Bush, men Anna von Hausswolff har en alldeles egen lyster. Låtarna kan vända på sig, byta skepnad, utan att det känns det minsta konstigt, som när sång på engelska och svenska varieras i ‘Old beauty/Nu kan du dö’ eller i den långa, böljande ‘The book’. En ovanligt imponerande albumdebut.”
Så långt Grammis, P3 Guld, musikmagasinet Sonic, GP och DN.
Då har vi ännu inte sett kvällstidningarnas summeringar av musikåret 2010.
Och nomineringarna till alternativa musikpriset Manifest presenteras inte förrän i januari – Alumnibloggen tippar storslam för Anna där.
Klicka igång Youtubefilmen här ovanför och du får höra en fullkomligt andlös version av ”Track of time”, framförd live på Södra Teatern i Stockholm den 12 maj 2010.
Det är musik att falla raklång för.
Nu väntar vi bara på den definitiva pianoballaden om Chalmers…

Grammisgalan 2011 äger rum den 17 januari på Kungliga Operan i Stockholm. P3 Guld avgörs på Lisebergshallen i Göteborg den 22 januari.
Om en blogg har tummar håller vi dem hårt för Anna.

Foto: Cora Hillebrand

Läs Fredrik Strages lista i DN

Läs GPs årsbästalista

Anna von Hausswolff på MySpace

Jonna Fransson, designstudent på HDK i Göteborg, skapade en animerad video till Anna von Hausswolffs låt ”Something is missing” som examensarbete i våras. Se det finstämda resultatet i Alumnibloggen: