Nina Bake är börsens yngsta vdChalmeristen Nina Bake (I08) är med sina 29 år den yngsta kvinnliga vd:n på Stockholmsbörsen.

I november börsintroducerades hennes bolag Episurf Medical.
Tidningen Metro berättade hennes inspirerande framgångshistoria över en helsida i sin karriärbilaga häromveckan.
– När jag började på Industriell ekonomi hade jag ingen koll på vad utbildningen innebar. Men den brandades som en vd-linje och det lät bra, säger Nina Bake till Metro.
Hennes liv är berättelsen om en otroligt målmedveten tjej.
– Jag har alltid varit en ambitiös person. På gymnasiet tävlade alla mot varandra betygsmässigt och det var helt normalt att ha MVG i allt.
Nina, som alltid varit intresserad av hästar och segling vid sidan av studierna, arrangerade ett eget ridläger när hon bara var tio år gammal.
– Det var en riktigt seriös verksamhet. Jag skulle säga att det var startskottet för min ledarkarriär.
Som tolvåring tog hon och några kompisar ansvaret för en riktig seglarskola.
Nina kom in på Chalmers direkt efter gymnasiet och har verkligen haft en spikrak karriär. Parallellt med chalmersstudierna tävlingsseglade hon på elitnivå.
Under ett sabbatsår väcktes intresset för entreprenörskap på allvar hos Nina Bake. Hon hade först tänkt att tillbringa ett år utomlands, men fick via Chalmers kontakt med en teknolog som behövde en exjobbspartner. Det ledde till en idé till ett nytt it-projekt som de ställde upp med i affärsplanstävlingen Venture Cup.
– Då fick jag upp ögonen för entreprenörskap på riktigt och bestämde mig för att söka in på entreprenörsskolan på Chalmers, berättar Nina.
Första jobbet efter examen 2008 var som affärsutvecklare på Diamorph AB i Stockholm, en tjänst hon fick genom sitt medlemskap i Nova 100, ett exklusivt nätverk för svenska toppstudenter.
Sedan 2009 är Nina Bake vd för Episurf som tidigare var ett dotterbolag till Diamorph.
– Vi utvecklar individanpassade implantat för behandling av lokala broskskador i bland annat knäleder. Framtidsvisionen är att göra det till ett världsledande medicinteknikbolag, säger Nina, som under 2010 även hann med att köpa en egen häst.

Läs mer om Nina Bake i Metros presentation [pdf, 175 Kb] >>>

Läs mer om Ninas företag Episurf Medical >>>

Läs mer om talangnätverket Nova 100 >>>