Sista chansen att se Veraspexet


På lördag är det sista chansen att se 2010 års uppsättning av Chalmersspexet Vera.
Klockan 18 står en tät ensemble av skådespelare och musikanter redo i hörsalen RunAn i kårhuset för att ge dig den oförfalskade sanningen om ”Lucia”.
Er trogne bloggare såg föreställningen i fredags och kan rapportera att lägstanivån som alltid var mycket hög.
Chalmersspexet är ett av högskolans allra finaste konstnärliga uttryck. Det kan inte nog betonas.
I över 60 år har chalmerister bjudit på roligt skriven, spelad, sjungen och framförd underhållning av mycket hög klass. Sedan ett antal år finns två parallella spex – Bob och Vera, där det förstnämnda har män i alla roller och det sistnämnda har kvinnor i alla roller.
Bakom scen och i orkesterdiket får man dock vara av valfritt kön.
”Lucia” är titeln på 2010 års Veraspex. Det finns all anledning att lösa biljett till den sista föreställningen i kårhuset på lördag kväll. Hörsalen var relativt glest befolkad i fredags, och Alumnibloggen vill på detta sätt slå ett slag för att veraiternas avslutande kraftprov ska bli så välbesökt som möjligt.
”Lucia” är nämligen en mycket se- och hörvärd uppsättning, med en tät och samspelt ensemble, som bjuder på fart, färg, fläkt och dans – och därtill en smula eftertanke.
Spexet innehåller en liten del religionskritik och törs vända på perspektiven.
Det är år 303 i hamnstaden Syrakusa på Sicilien, där vi möter den nyfrälsta Lucia (Susanne Djurle), som gör allt för att berätta om sin nya tro för alla som vill lyssna. Hon samlar kristenpoäng istället för vuxenpoäng, och drömmer om att bli helgonförklarad.
Men de kristna har det svårt under romarnas styre. De kallas för fanatiker, och hotas med avrättning. Till Syrakusa kommer senatorn DiNull Septimus – en av föreställningens allra mest skrattframkallande roller, som spelas av den begåvade Anna Ohlin – för att utrota ”kristendomligheterna”.
Det är bäddat för förvecklingar – och i centrum står den unga Lucia som ska bli bortgift med byns maffiaboss, Don Calsone (Amanda Gårdmark).
Övriga roller spelas av Liv Lundberg, Madeleine Forss och Kajsa Markstedt.
”Lucia” är ett spex i högt tempo som framförs till nyskrivna texter till modern musik av artister som Katrina & The Waves (”Walking on sunshine”), Carola (”Fångad av en stormvind”) och Magnus Uggla (”Victoria”).
Manuset är välskrivet – av Mattias Mattan Rehn, Clara Roginski, Anna Karlsson och Robert Masgren – och fullt av referenser till Bondfilmer och nutida företeelser som Wikileaks, Blocket och Facebook.
Att föreställningen skulle vara en aning religionskritisk är förstås er trogne bloggares högst personliga tolkning, men ”Lucia” innehåller de facto textrader som ”Ett enda stort projekt att samla in kollekt är vad det är”, ”Det verkar mera logiskt med nåt slags evolution” och ”Om Jesu kraft är sann så säljer jag mitt apotek”.
Så missa nu inte ”Lucia” på lördag! Ingen har fått bra betalt för att skriva det här. Sista chansen är dessutom en så kallad buskföreställning med påföljande kalas! Buskföreställning innebär att showen kryddas med oväntade scentillägg – oväntade för både aktörer och publik.

Se ett litet bildspel från fredagens spex >>>

Läs mer om Chalmersspexet Vera >>>

Läs artikel om Chalmersspexets historia i Chalmers magasin nr 1 2008 [pdf, 493 kB] >>>

One comment

  1. Pingback: Fixar du spexets kluriga rebus? « Chalmers alumniblogg