På resa bland idoler och förebilder med Gert Wingårdh


Årets Gustaf Dalén-föreläsning blev en underhållande och intressant resa bland idoler och förebilder.
Men medaljören själv, chalmersutbildade arkitekten Gert Wingårdh, tonade ödmjukt ner sin egen betydelse för Göteborgs och Sveriges ställning i världen.
– Arkitektur är i allra högsta grad en kollektiv gest. Det är aldrig bara en persons vilja som gäller, sa Wingårdh.
Chalmersska Ingenjörsföreningen delar varje år ut sin prestigefyllda Gustaf Dalén-medalj till minne av Chalmers hittills förste nobelpristagare, ingenjören, uppfinnaren och entreprenören Gustaf Dalén.
Förutom ära och heder håller medaljören alltid en föreläsning utifrån sitt expertområde. Och i onsdags var det dags för Gert Wingårdh att äntligen ställa sig i talarstolen i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus, som han själv ritade och som i år firar tioårsjubileum.
– Den enda byggnad som jag ångrar att jag gjort är ett hotell som blev väldigt fult, sa Sveriges mest prisbelönte arkitekt och gjorde nedslag i sin imponerande karriär.
Fem Kasper Salin-priser, ambassader i Berlin och Washington, Universeum, Mimers hus, Malmö Arena och Chalmers kårhus, inte minst, och 2007 krönt med en konstnärlig professur på högskolan, har gett Gert Wingårdh ett namn som burit långt utanför rikets gränser.
Själv verkade han inte tycka att det var så märkvärdigt med det, och uppträdde klädsamt ödmjukt inför de långt över 300 personerna i publiken.
Enkelt klädd i jeans, svart t-shirt och utanpåsittande svart skjorta berättade han hur han tänkt och arbetat genom åren. Snart 60-årige Gert Wingårdh hade valt rubriken ”Organizing Freedom”. Det är ett citat ur den isländska sångerskan Björks låt ”Hunter” från albumet ”Homogenic”:
”I thought I could organize freedom/How Scandinavian of me”, sjunger Björk.
Wingårdh beskrev och visade exempel han ritat – från tidiga villor som Nordh och Hanson till prisbelönta verk som Öijareds golfklubb.
– Villa Nordh var otroligt provocerande för sin tid, och ledde till en enorm mediauppmärksamhet och utställningar, sa han.
Golfklubben 1988 ser han som ett andra genombrott för sig och arkitektkontoret. Det var första gången han belönades med branschens finaste utmärkelse, Kasper Salin-priset.
– Framgångarna ledde till att man började bjudas in till tävlingar. Fram till i dag har vi deltagit i närmare 200, och vunnit kanske 60-70 av dem.
Bland Wingårdhs vunna arkitekttävlingar finns ambassaden i Berlin och det nyaste flygledartornet på Arlanda, men också ännu inte uppförda byggnader som den tänkta OS-arenan Victoriastadion i Stockholm. Själv framhöll han gärna sin stolthet över de många skolor han haft förmånen att få vara med och skapa – som Ale gymnasium och Aranäsgymnasiet i Kungsbacka.
– I Ale kändes det oerhört viktigt att göra något väldigt speciellt och nytänkande. Man hade länge haft problem med ungdomsbråk och nazistiska strömningar där.
Gert Wingårdh konstaterade att det är bra att vara arkitekt just nu, både med högkonjunktur och en kreativ syn på arkitekturens roll. Men så har det inte alltid varit. Stjärnarkitekten beskrev 70-talet som en modlös tid.
– Vi har haft oljekrisen sjuttitre, nittitalets finanskris och 11 september 2001. Efter den händelsen blev vi av med en fjärdedel av alla våra uppdrag.
Wingårdhs arkitektkontor har trots det klarat sig stärkt genom alla kriser, en del tack vare att man tidigt satsat på att anställa unga arkitekter med kompetens inom ny teknik. I dag har man kontor i Göteborg och Stockholm, och ett under uppbyggnad i Malmö, och runt 150 anställda, lika många män som kvinnor.
– Det är männen vi får kvotera in, för kvinnorna är alltid så mycket bättre, sa Wingårdh, halvt på skämt, halvt på allvar.
Han ritade upp de stora linjerna när han gjorde utblickar mot omvärlden och försökte sätta fast Sveriges position på den globala arkitektkartan.
– Det som är världsklass i dag ritas av färre än hundra arkitekter. Jag tycker att framför allt Danmark har en stark röst i världen och ligger i framkant, inte minst med arkitekten Bjarke Ingels och hans kontor, blygsamt kallat BIG, sa Gert Wingårdh och rankade sitt eget kontor som ett tredjeklasskontor internationellt sett.
Bland hans egna idoler och förebilder finns tysken Daniel Libeskind, irakiern Zaha Hadid och norska byrån Snöhetta, som bland annat ritat biblioteket i Alexandria. Etta på Gert Wingårdhs idollista ligger schweizarna Jacques Herzog och Pierre de Meuron, som skapat uppmärksammade byggnader som MH de Young Memorial Museum i San Francisco, Allianz Arena i München, Forum i Barcelona och Pekings spektakulära os-arena.
– Herzog och de Meuron har tagit tillvara arkitektens vilja att gestalta. Arkitekturen har återerövrat en poetisk dimension som inte fanns när jag började. Det gör att det är otroligt roligt att vara verksam arkitekt i dag. Branschen har blivit oerhört mycket mer tillåtande än på sjuttitalet.
– Arkitekturen har gjort en otrolig resa under den tid jag varit verksam. Jag tror att det är fullt möjligt att göra arkitektur av världsklass i Sverige i dag.
Mot slutet blev det förstås också några ord om varför det behövs en stadsarkitekt i Göteborg:
– Det är jätteviktigt för Göteborg att hitta en stadsarkitekt för att få en kontinuitet i varje byggnad och sätta arkitekturen i ett sammanhang. Göteborg är en dynamisk stad och kan profilera sig genom sin lust att vända sig utåt mot nya idéer, och med det fantastiska kontaktnät jag upplever finns inom handel, industri och utbildning. Vi har möjlighet att återskapa väldigt mycket från den 1600-talsstad som gjorde oss unika en gång i världen.
– Jag tror att det vore klokt att blicka tillbaks samtidigt som man blickar framåt. Det gäller att förädla, härda och vässa det fantastiska material som Göteborg har med sina handelstraditioner.
Under den efterföljande frågestunden, som leddes av Ulf Gustavsson (E62), fick Wingårdh frågor om allt från Göteborgs kommande 400-årsjubileum till sin syn på chalmersutbildningen Arkitektur och teknik, och senaste skapelsen under uppförande, Kuggen på Lindholmen.

Foto: Jan-Olof Yxell

Bilden längst ner till vänster: Chalmersska Ingenjörsföreningens ordförande Birger von Hall hälsade alla välkomna till Gert Wingårdhs föreläsning. Föreningsflaggan flankeras av fanbärarna Therese och Anna.

Läs mer om Gert Wingårdh på Wikipedia >>>

Läs mer om Gustaf Dalén på Wikipedia >>>

Dalénmuseets webbplats >>>