Daléns barnbarn berättade om sin morfar


Det var förvisso Gert Wingårdhs afton i kårhuset i onsdags, då han höll sin Gustaf Dalén-föreläsning.
Men kvällen till ära fanns också en särskild hedersgäst på plats i den fullsatta hörsalen – Gustaf Daléns dotterson Peter Keen, som bjöd på en levande skildring av sin berömde morfars liv.
– Jag träffade honom faktiskt en gång, även om jag inte minns det, sa Peter Keen, som bara var två år gammal när Gustaf Dalén avled 1937.
Genom sin mors minnesbilder och andra historiska källor fick de flera hundra åhörararna en mångfasetterad bild av den store uppfinnaren och nobelpristagaren i fysik 1912.
Peter Keen tackade också Chalmersska Ingenjörsföreningen för att den vårdar hans morfars minne med sådant engagemang, inte minst genom den fina monterutställning som öppnades förra året. Det var första gången som Keen bjudits in att berätta, men säkert inte den sista.
– Du måste komma nästa år också, sa föreningens ordförande Birger von Hall från scenen.
Gustaf Daléns dotterson Peter Keen avslutade kvällen med att dela ut en av sin morfars optimistnålar, med texten ”Var optimist!”, till Gert Wingårdh.
– Inte för att du skulle vara pessimist, utan som ett minne från den här dagen. Men vad gäller Göteborg och debatten om en stadsarkitekt rekommenderar jag firman att köpa in en hel hoper såna här nålar, sa Peter Keen och rev ner både varma skratt och applåder.

Foto: Jan-Olof Yxell

4 comments

  1. Pingback: Bloggen lyfter på hatten för Gustaf Dalén « Chalmers alumniblogg
  2. Pingback: Dags för årets Gustaf Dalén-föreläsning « Chalmers alumniblogg
  3. Pingback: En stor dag för Gustaf Dalén « Chalmeristbloggen
  4. Pingback: Gustaf Dalén-föreläsning med Anna Nilsson-Ehle | Chalmeristbloggen