Leif Johansson veckans snackis i GP


Volvos avgående vd, chalmeristen Leif Johansson (M77), hissas av Göteborgs-Postens näringslivsreporter Kenny Genborg i dagens tidning.
Detta med anledning av hans nya uppdrag som styrelseordförande i telekomjätten Ericsson.
Genborg tror att det bara är början, och att Johansson snart erbjuds motsvarande uppdrag i Handelsbanken/Industrivärden:

”Ur ett rent lokalt perspektiv, är det inte dumt att en kille från Göteborg stärker sitt inflytande i näringslivets maktcentrum”, skriver Kenny Genborg.
GP:s tankar om Leif Johanssons kompetens är fortsatt mycket höga. Tidningen utnämner honom till ”Veckans stora snackis”, och menar att han har ett särskilt öga för de möjligheter som öppnas upp ”när fysiska och digitala kommunikationer smälter samman”.
Kenny Genborg säger att Volvochefens Ericsson-uppdrag inte kom oväntat, och att det är en logisk utnämning:
”Johansson kan inte så mycket om telekombranschen, men jämte förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg är han den svenske industriman – med tid över – som vet mest om affärer på global nivå. Inte minst i Asien”, skriver han.
Genborg fortsätter sin hyllning:
”Dessutom förstår chalmeristen Leif Johansson möjligheterna när fysiska och digitala kommunikationer smälter ihop. Både lastbilar och varor under transport är grejer som är uppkopplade mot nätet. Men det kanske mest kittlande är att Leif Johansson går från ett bolag i Handelsbankens sfär, till ett företag där makten är delad med Investor (där avgående ordförande Michael Treschow hörde hemma). Det är en signal om att Volvochefen snart också kliver in i toppen på Handelsbanken/Industrivärden.”

Foto: SVT