Chalmeristen som hämtar värmen från underjorden


Chalmeristen Anna Marie Bergé Amneus (K01) startade eget företag i början av februari.
Hennes affärsidé är oändlig:
Ta upp varmvatten från underjorden, använd värmen och pumpa tillbaka ner vattnet igen för uppvärmning.
Nu bygger hon en anläggning i Ungern för att förverkliga sin idé – och om tio år hoppas hon ha en anläggning även i Sverige.
Det var när hon som barn såg människor bada i varma källor på Island, som nyfikenheten på vilken energi som kan döljas under jordytan väcktes.
– Jag är utbildad till kemitekniker på Chalmers och intresset för det varma vattnet i underjorden fortsatte i vuxen ålder, säger Anna Marie i en intervju i Karlskoga-Kuriren.
Tekniken, som utvecklades redan på 1800-talet, går ut på att borra ett hål som är 4-6 kilometer djupt. Där nere är vattnet cirka 100 grader och pumpas upp för att värmen ska kunna tillvaratas.
– Men förr tog man bara upp vattnet och då skapades stora hålrum i jorden när vattnet tog slut. Den nya tekniken är att man pumpar ner vattnet igen och då tar energin aldrig slut, säger Anna Marie till Karlskoga-Kurirens reporter Anders Persson.
Värmen kan användas för att värma upp allt från simhallar till fiskodlingar – därefter pumpas vattnet tillbaka ner i underjorden för att hettas upp igen.

Läs hela intervjun med Anna Marie i Karlskoga-Kuriren >>>