Chalmeristen Rickard von Haugwitz evakuerad från SendaiChalmeristen Rickard von Haugwitz, som chalmers.se berättat om i helgen, är nu på väg ut från katastrofområdet i japanska Sendai.

Sveriges Radios nyhetsmagasin ”Studio Ett” talade med honom sent i eftermiddags då han satt i en buss på väg mot Tokyo.
– Just nu har vi gott om dricka, och har även fått en del att äta i form av olika energitillskott. Men riktig mat är fortfarande inte helt lätt att komma över, även om jag har hört att det börjat komma in en del nu, säger 22-årige Rickard till ”Studio Ett”.
Evakueringen av tyskar och svenskar i Sendai ombesörjs av Tysklands ambassad som i natt, japansk tid, bussade Rickard von Haugwitz till Tokyo.
– De flesta på bussen är tyskar, men vi är sju svenskar som fått följa med. Några svenskar valde att stanna kvar då de bedömde att risken inte var överhängande.
Rickard von Haugwitz läser första året på masterprogrammet Intelligent Systems Design på Chalmers. Sen i höstas bor och studerar han som utbytesstudent på Interactive Contents Lab vid Tohoku University i den jordbävningsdrabbade miljonstaden Sendai.
När ”Studio Ett” når honom på telefon är klockan över midnatt lokal tid.
– I centrala Sendai är de strukturella skadorna mest ytliga. Mycket har gått sönder, men det är inte så att en massa byggnader har rasat ihop till höger och vänster. Det ser i stort sett ut som vanligt – och det säger en hel del om den japanska byggnadskonsten, berättar Rickard.
Trots sina skrämmande erfarenheter är han vid gott mod. Han hade tur som befann sig på en öppen plats ganska högt upp.
– Det var ingen större fara för mitt eget liv och det fanns ingen större anledning att känna sig för oroad, men det är klart att det var en skakande upplevelse, säger han.
I sin blogg ”Rixroll” har Rickard von Haugwitz lagt ut sina egna bilder från den kraftiga jordbävningen. En av bilderna inifrån en av de säkra byggnaderna föreställer ett provisoriskt plakat med texten ”Please write your name to say you are safe!”. Snälla, skriv ditt namn här för att berätta att du är i trygghet.
Det är ett hjärtskärande budskap i all sin desperation, men samtidigt tröstande när man ser den långa listan med namn på människor som hörsammat uppmaningen.
Rickard lugnar också vänner och anhöriga genom att i bloggen meddela omvärlden att han lever och mår bra:
– Jag är i Sendai just nu, men reser till Tokyo i morgon, skrev han i sitt senaste inlägg från söndag kväll.

Foto: Rickard von Haugwitz

Rickard von Haugwitz berättar om katastrofen i Studio Ett >>>

Läs Rickard von Haugwitz blogg >>>

Chalmers.se: Chalmerist i Sendai har klarat sig väl >>>