Het modeentreprenör gästar Chalmers


Josefin Lassbo är modedesignern och entreprenören som i tio år har varit en central person i den svenska ekomoderörelsen.
Den 12 maj gästar hon ett frukostmöte på Chalmers, i samarbete med Göteborgs universitet och Connect Väst.
Josefin Lassbo har gjort sig känd som en tänkande entreprenör som satt avtryck i modebranschen genom ekologiskt och etiskt framställda klädkollektioner.
– För mig måste allt jag sysslar med falla på plats som ett pussel för att jag skall vara nöjd med helheten. Det räcker inte att rita något snyggt, det måste också komma till på ett anständigt sätt i alla sina beståndsdelar, och det är viktigt att den som skaffar sig något som vi tagit fram kan bära det även om modet växlar, säger hon i en intervju med tidningen Goda Nyheter.
Josefin Lassbo har varit ett namn i modevärlden sedan hon var mycket ung. Skissblocket har följt henne genom livet, och sitt första internationella designpris fick Josefin i Paris 1991 då hon vann den prestigefyllda tävlingen “Jeunes crèateurs des modes”.
Efter en framgångsrik karriär hos KappAhl och Lindex startade hon för tio år sedan egna företaget Reflective Circle International, som i dag är ett av världens ledande ekologiskt medvetna modeföretag.
– Min tanke var inte att dra igång ännu ett klädmärke. Vi behövde inte fler berg av förgiftade och massproducerade kläder på den här planeten – vi behövde ett bättre alternativ, säger Josefin Lassbo på företagets webbplats.
Hennes ledarskap, ambitioner och värderingar ledde till att hon belönades med utmärkelsen Årets affärsrookie av Business Region Göteborg (BRG) 2009.
Under prisutdelningen i Nordstan i Göteborg rosades Josefin av BRG:s dåvarande vd Lennart Olausson:
– Josefin har med stor drivkraft och kreativitet, och en hel del envishet, brutit ny mark genom att kombinera mode och design med ekologisk inriktning, sa han från scenen i Nordstan.
Modebranschen är en av världens mest miljöbelastande, men har nu vaknat upp på allvar och står inför en genomgripande systemförändring, där vi behöver hitta nya sätt att designa, producera och konsumera mode.
Josefin Lassbos till synes enkla affärsidé handlar om att erbjuda människor enkla och snygga kläder, som kan överleva modets skiftningar utan att belasta naturen.
– Efterfrågan på ekologiska kläder har vuxit enormt och är så stor att intresset för att tillverka tyger, som möter dessa krav, nu börjar få väverierna att ta fram fler och fler varianter, vilket också sänker priserna, säger hon till Goda Nyheter.
Genom åren har hon tagit fram kollektioner åt företag som Saab och Ellos.
Josefin Lassbo föddes i Göteborg 1973, och är äldst i en syskonskara bestående av fyra flickor. Den 12 maj har du chansen att höra Josefin Lassbo själv berätta om sin resa som entreprenör och om konsten att vända en motgång till en framgång.

Modebransch i stark förändring – en entreprenöriell designresa mot hållbarhet
Gästföreläsare: Josefin Lassbo
Datum: Torsdag 12 maj 2011
Tid: 07.15-08.45 (frukost serveras 07.15-07.45)
Var: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus, Campus Johanneberg, Göteborg – karta, se längst ner i inlägget
Pris: Kostnadsfritt. Obligatorisk anmälan!
Anmäl dig här >>>

Ta gärna med en kollega eller person som arbetar i eller med tillväxtföretag.

Foto: http://www.reflectivecircle.com, samt faksimil från godanyheter.se

Läs hela intervjun med Josefin Lassbo >>>

Reflective Circle >>>

Connect Väst är en ideell organisation som bidrar till fler jobb i Västra Götaland och Kungsbacka. Organisationen stöds och finansieras av näringslivet, VGR, Region Halland, högskolor och universitet, kommunalförbund och sparbanksstiftelser över hela Västra Götalandsregionen.

Frukostmötet ingår i serien ”Gothenburg for Entrepreneurs” (G4E) och är ett samarrangemang mellan Göteborgs universitet (GU), Chalmers tekniska högskola och Connect Väst i syfte att sammanföra näringsliv och akademi.  G4E är GU och Chalmers gemensamma projekt för entreprenörsutbildning.

Anna-Lena Nyberg är Chalmers kontaktperson för samarbetet med Connect Väst:
Kontakt: anna-lena.nyberg@chalmers.se

Hitta till Palmstedtsalen (inringad med rött):

6 comments

 1. Carl-Axel

  Jag tycker det är märkligt att ta in personer som föreläsare som i princip inte lyckats alls inom sitt gebit.

  Josefin kan säkert vara en glad och trevlig person som ritar fina kläder, men dessvärre är hennes framgång som entreprenör inte lika stor. Reflective Circle, som refereras till som enligt artikeln ovan ”idag är ett av världens ledande ekologiskt medvetna modeföretag”. Omsatte 2009, 138 000 kronor. Bolaget hade samma år en förlust på 1 452 000 kr. Enda året bolaget tack vare riskkapital hade en hygglig omsättning var 2008, men förmodligen var det då fråga om en införsäljning till butik som aldrig sålde vidare.

  Vad jag kan förstå från företagets hemsida ligger fortfarande vår/sommarkollektionen från 09 ute. Inte så bra i modebranschen. Att ta in den typen av företagsledare under devisen ”berätta om sin resa som entreprenör och om konsten att vända en motgång till en framgång.” Tycker jag känns som ganska naivt och dessvärre ointressant.

  Jag tycker att det dessvärre finns alltför många ”entreprenörer” som skaffar några priser, blir omskrivna och sedan försörjer sig på att hålla föredrag om hur de lyckats, samtidigt som deras kärnverksamhet egentligen inte ens finns.

  • Michael Nystås

   Hej, Carl-Axel!

   Tack för dina relevanta synpunkter! En blogg är aldrig bättre än det engagemang som den lockar fram hos sina läsare, och vi arbetar aktivt och långsiktigt på att öka interaktionen med våra besökare.

   Det är möjligt att jag som skribent har brett på lite för mycket när jag kallar Reflective Circle för ett världsledande företag – om det var riktigt eller inte kan diskuteras, men det är tydligt att Josefin Lassbo väcker känslor.
   Min avsikt var att försöka lyfta fram henne som en spännande föreläsare med en intressant historia att berätta för de som kommer.

   Jag kan tyvärr inte svara på hur arrangörerna resonerat inför inbjudan, men jag har uppmärksammat dem på din kommentar i bloggen. Jag uppfattar dock frukostmötesserien ”Göteborg för entreprenörer” som en arena inte enbart för de allra mest lyckade och framgångsrika. Det är även en mötesplats för entreprenörer och innovatörer som kanske mött personliga och affärsmässiga motgångar. Av det jag känner till om Josefin Lassbo tror jag att du kan se fram emot en både inspirerande och intressant livsresa om du ger henne en chans på Chalmers den 12 maj.
   Frukostmötena avslutas alltid med en modererad frågestund – passa på att få svar på de frågor du ställer!

   Vänliga hälsningar

   Michael Nystås
   Kanalansvarig
   Chalmers alumniblogg

   • Carl-Axel

    Jag tycker inte att det kan diskuteras huruvida ett företag av den aktuella storleken är världsledande eller ej, naturligtvis är det inte det om man säljer för 11 500 kr/månad.

    Mitt inlägg var inte menat som någon sorts angrepp på Josefin Lassbo och hon kan säkert vara intressant att lyssna på som ”livshistoria”, men knappast som framgångsrik entreprenör, åtminstone inte ännu.

    Vad jag vill peka på är att alltför ofta bjuds talare in för att de är ”kända” inte för att de egentligen åstadkommit något, exempelvis blev jag för ett tag sedan inbjuden till ett semenarium där Jonas Birgersson skulle tala om hur man startar framgångsrika företag, han fördes då också fram som en framgångsrik entreprenör. Jag personligen anser inte att han är värd att efterlikna. Möjligen kunde han talat under temat hur IT bubblan sprack eller liknande.

    Det är heller inte speciellt intressant att lyssna på förvaltande chefer på stora bolag när det gäller entreprenörskap. Jag efterlyser personer som verkligen lyckats starta upp framgångsrik verksamhet eller har haft nya idéer, som givit företag som överlever.

    Som jag redan nämnt; personer som lever på att hålla föredrag om hur duktiga de är, eller har varit, som entreprenörer ger inte mycket.

 2. Lena Frid

  Det finns betydligt seriösare aktörer som hunnit längre inom ekologisk tillverkning av textilier. Detta verkar helt ointressant.

  • Michael Nystås

   Hej, Lena!

   Tack för dina synpunkter! Det kan vara så att det finns många aktörer inom branschen som nått större framgång än Josefin Lassbo, men jag är övertygad om att hon har en både personligt fängslande och affärsmässigt intressant historia att berätta, om du ger henne chansen den 12 maj.

   Dina synpunkter är viktiga och tas med i det fortsatta arbetet med mötesserien. Varje frukostmöte utvärderas separat efteråt, och det är först då arrangörerna vet hur talarna tagits emot.

   Vänliga hälsningar

   Michael Nystås
   Kanalansvarig
   Chalmers alumniblogg

 3. Carl-Axel

  Hej Michael

  Länken till hemsidan enligt ovan är bruten. Reflective Circle har en hemsida kvar men bara med ett visdomsord typ ”vi ses igen”, knappast något man väntar sig hos ett världsledande modeföretag.
  Det skulle vara intressant att höra vad arrangörerna har att säga apropå sin presentation av föredraget, samt hur man väljer föredragshållare och vilken research som görs om dem innan de engageras.
  Kanske får vi i framtiden höra någon äkta entreprenör som lyckats bygga upp ett företag, kanske t.o.m. en Chalmerist..