Chalmers i fokus när Volvo nyanställer


Volvo massrekryterar ingenjörer.
Då vänds blickarna mot Chalmers.
Göteborgs-Posten satsar två helsidor plus förstasidan i dagens tidning på Volvos anställningsplaner – och snackar med unga chalmerister.
– Volvo vore perfekt. Det är en stor, internationell arbetsplats med mängder av karriärvägar, säger teknologen Ellen Ahl (bilden) till GP.
”900 hungriga ingenjörer sökes” är rubriken i dagens tidning på nyheten om att Volvo sjösätter en av sina största rekryteringskampanjer någonsin.
Det öppnar självklart upp en mycket ljus framtid – inte minst för Chalmers studenter, som ligger bra till för många av de nya jobben.
I SVT:s Västnytt i går kväll säger Volvos konstruktions- och utvecklingschef, chalmeristen Paul Welander (M83), att ambitionen är att rekrytera nya ingenjörer både i Sverige och utomlands:
– Vi måste leta brett – bland nyutexaminerade på högskolorna och bland dom som redan är ute i arbetslivet. Det innebär att vi kommer att slåss med varandra inom svenskt näringsliv för att kunna ha kompetenser och resurser, säger Welander.
Ellen Ahl pluggar Industriell ekonomi med inriktning kemi på Chalmers. GP träffar henne och kurskamraterna Linnéa Hemdal och Caroline Klemming. De kan mycket väl tänka sig att jobba på Volvo i framtiden, och ser det snarare som en fördel att Volvo blivit kinesiskt:
– Det är i Kina allt händer nu, säger Linnéa Hemdal till GP.
Chalmers har sedan många år ett aktivt samarbete om praktikplatser och mentorer med Volvo för högskolans studenter. Genom Chalmers Automotive and Transport Academy (CATA) inom styrkeområdet Transport erbjuds bland annat sommarjobb som kombineras med en mentor som följer teknologerna under resten av studietiden.
Jonathan Rice är koordinator för CATA:
– Avsikten är att studenterna ska återvända till Volvo för att göra sitt examensarbete och därefter erbjudas anställning. I sommar tas 23 studenter med olika inriktningar emot, säger han i dagens GP.

GP: Över tusen nya jobb på Volvo >>>

Fackbasen och chalmeristen Magnus Sundemo (M80) i GP: Vi har redan börjat skapa plats för alla nya >>>

Se Västnytts intervju med Paul Welander och vd Stefan Jacoby: