Nina Ryd pratar samhällsbyggnad i GP och Chalmers magasin


Nina Ryd, arkitekt och ledare för styrkeområdet Samhällsbyggnad på Chalmers, följer noga utvecklingen efter naturkatastrofen i Japan.
– Det är framför allt infrastrukturen och den fysiska försörjningen av vatten, el och kraft man måste få igång. Otroliga samhällsvärden har förstörts och måste byggas upp igen, säger hon i en intervju i Göteborgs-Posten i går.
Dödssiffrorna i Japan fortsätter att stiga för varje dag som går. Antalet bekräftade döda passerade 12 000 i går kväll.
Utöver det ofattbara mänskliga lidandet beräknas den rent materiella återuppbyggnaden ta upp till fem år och kosta svindlande tvåtusen miljarder kronor.
Nina Ryd förklarar att det primära nu är att ge människor skydd för väder, vind och nya skalv. På längre sikt handlar det om att se över var man lämpligast uppför nya bostäder och kraftanläggningar, med de smärtsamma erfarenheterna från den 11 mars.
– Japanerna var före katastrofen stolta över sina tsunamimurar, men de hjälpte inte. Invånarna bakom kände sig trygga, nu kommer de överlevande få leva med sin skräck för en lång tid framöver, säger Nina Ryd till GP:s reporter Udo Sponberg.
Nina Ryd pryder också omslaget till årets första nummer av Chalmers alumntidning Chalmers magasin, som har just samhällsbyggnad som sitt stora tema den här gången.
Samhällsbyggnad är ett av Chalmers åtta styrkeområden, och står inför stora framtida utmaningar – inte minst när det gäller klimat, energibrist och en allt snabbare samhällsutveckling.
– Allt detta ställer enorma krav på vår sektor. Vi måste bli flexiblare och mer framsynta. Vi måste rita och bygga hus och infrastruktur som snabbt kan ställas om och vi måste förändra planering och projektering. Vi befinner oss i ett spänningsfält mellan otroligt snabba förändringar och beständighet. Nya byggnader och infrastrukturprojekt skall fungera i årtionden, kanske till och med århundraden, samtidigt som de skall gå att förändra på bara några år. Det är otroligt intressant, säger Nina Ryd till Chalmers magasins reporter Mattias Hagberg.

Läs senaste Chalmers magasin online >>>