Chalmerist och motorjournalist gästbloggar från Volvos testbana


Det låg en spänd förväntan i luften när ett sällskap med chalmerister tisdagen den 22 mars anlände till Volvo Demo Center på företagets anläggning i Torslanda.
Bland det dryga tjugotalet närvarande fanns representanter från en mängd sektioner i form av såväl alumner som studenter, rapporterar motorjournalisten och chalmeristen Jesper Frithiofsson från testbanan.
Anledningen till att de befann sig där var för att få en möjlighet att prova på det senaste av vad Volvo PV hade att erbjuda och som om inte det var nog så skulle de dessutom få göra det på företagets egen provbana. Denna möjlighet kom som en följd av att de alla är innehavare till Chalmers MasterCard.
Att köra på en bana innebär att man inte behöver oroa sig för att stöta ihop med vare sig kameraskåp eller cyklister. Däremot så fanns en risk att stöta på kaniner, något Volvos representant avslöjade under den korta introduktionen som annars var förvånansvärt fri från pekpinnar.
Fokus låg istället på körningen och det var nog deltagarna glada för när de promenerade bort mot raden av uppställda bilar. I princip hela Volvos modellutbud fanns representerat så oavsett om man ville köra C70 med taket nere och njuta av kvällsluften eller kanske beundra utsikten från en XC90 fanns det en bil som passade.
När det gäller motorer erbjöds förutom en uppsjö av bensin- och dieselalternativ dessutom en gasdriven V70.
Mest eftertraktade att få köra var dock de mer motorstarka bensinmodellerna där en S60 T6 av senaste modell och med aningen över 300 hästkrafter var en höjdpunkt. För dem vars fokus låg på driftskostnader och miljö snarare än prestanda fanns i andra änden av spektrat en C30 DRIVe med start/stopp-teknik.
Alla kördes de runt provbanan som är 2,1 kilometer lång och byggd för att likna en landsväg med hastighetsbegränsningar på 50, 70 och 90 km/h. Sällan har man dock kört på en så underhållande asfaltsslinga som med kraftiga höjdskillnader och kurvor som lutade omväxlande utåt och inåt verkligen pressade bilarna till deras yttersta.
Efter en dryg timmes körning med gott om tid att prova de olika modellerna gavs slutligen en demonstration av Volvos automatiska bromssystem som självt upptäcker hinder och bromsar åt föraren. Trots ett helt gäng chalmerister ombord och en sol som vid det laget gått ner fungerade det hela utmärkt, även om det ska sägas att farten inte var särskilt hög.
Efter den avslutningen var det i alla fall en samling mycket belåtna deltagare som åkte hem för kvällen, en erfarenhet rikare.
Provkörningen hos Volvo har även tidigare år varit väldigt uppskattad vilket om inte annat bevisas av att platserna till årets event tog slut på några timmar.
Efter att själv ha deltagit är det inte svårt att förstå varför.

Text: Jesper Frithiofsson, teknolog på Teknisk design

Foto: Peter Hellqvist, alumnikoordinator

Se bildspel från chalmeristernas Volvokväll >>>

Läs tidigare inlägg: Chalmers MasterCard gästspelar på Volvos testbana >>>