Linnéa Sjögren är Årets informationsspecialist


Linnéa Sjögren, bibliotekarie på Chalmers bibliotek, har utnämnts till Årets informationsspecialist 2011.
Priset får hon för sitt mångåriga arbete med nya medier på Chalmers och Göteborgs stadsbibliotek.
– Det känns väldigt roligt, men jag blev lite chockad när jag först fick beskedet, säger Linnéa.
Årets informationsspecialist har på bara några år blivit en av biblioteksvärldens finaste utmärkelser. Den delas i år ut för tredje gången av branschorganisationen Svensk förening för informationsspecialister (SFIS), som samlar bland annat webbredaktörer, bibliotekarier, omvärldsanalytiker och andra som arbetar professionellt med information på olika nivåer.
– Jag blev extra glad när jag läste i motiveringen att juryn tyckte att jag var bra på att dela med mig av min kunskap och föra ut budskapet på ett nytt sätt. Det betydde mycket för mig, säger Linnéa Sjögren.
Hon rekryterades till Chalmers från Stadsbiblioteket i Göteborg i augusti 2010 för att ansvara för utvecklingen av e-tjänster och sociala medier på högskolans bibliotek. Som funktionsansvarig för alla elektroniska kanaler jobbar hon dagligen med webb, intranät och sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar.
– Min huvuduppgift är att tillgängliggöra och föra ut bibliotekets elektroniska resurser, vare sig det handlar om tidskrifter, böcker eller databaser.
Ytterligare en viktig uppgift är att öka antalet besökare till Chalmers bibliotek.
– Där jobbar vi mycket med att visa upp våra fysiska miljöer med till exempel bilder på Facebook, filmer och så kallad geopositionering i Gowalla. Där kan man nu checka in på biblioteket och få mer information om våra tjänster, berättar Linnéa.
Till sommaren kommer biblioteket att få en specialdesignad stämpel i Gowalla.
– Så snart blir det mycket roligare att checka in på Chalmers bibliotek!
Under sin tid på högskolan har Linnéa Sjögren även hunnit lansera en ny mobilapp, som ständigt fylls på med nya funktioner – senast i raden är ett urval bloggar som skrivs av forskare på Chalmers.
Hon har även precis fått klartecken för att komplettera appen med ett rss-flöde av aktuella avhandlingar hämtade från publiceringssystemet CPL.
– Det blir exempel på nyligen publicerade avhandlingar inom ämnena matematik, biologi, fysik och kemi, säger Linnéa.
Ladda ner appen du också genom att  gå till wbxapp.com/chalmerslibrary eller scanna in QR-koden längst ner i inlägget med mobilen så tas du direkt till webbadressen.
SFIS är en anrik förening som bildades redan 1936 under namnet Tekniska Litteratursällskapet. Sitt nuvarande namn fick man 2001, och utmärkelsen Årets informationsspecialist har delats ut sedan 2009.
Linnéa Sjögren tog emot sitt hedrande pris häromveckan i samband med en högtidlig ceremoni på SFIS årskonferens i Göteborg.
Förutom äran fick hon blommor, diplom och möjligheten att hålla ett kort föredrag om sitt arbete.
Linnéa kommer från Hamburgsund i norra Bohuslän. Hon har två barn på 16 och 18 år, gillar matlagning, odling, film, böcker, natur och cykling:
– Det är kul att cykla väldigt fort, ler hon.
På Linnéas arbetsplats på Chalmers är förstås stoltheten över hennes utmärkelse stor. I bibliotekets blogg skriver hennes chef Daniel Forsman:
– Sedan Linnéa började på Chalmers bibliotek har hon arbetat engagerat för att etablera vår närvaro i sociala medier, förbättrat vår informationshantering och arbetssätt med webben. Hon är en uppskattad medarbetare, och en varm och generös person! Vi ser nu fram emot att fortsätta arbeta med Linnéa och utvecklingen av Chalmers bibliotek.

Foto (stora bilden): Michael Nystås
Foto (lilla bilden t v): Biblog

Läs mer om SFIS >>>

Bibliotekets utvecklingsblogg Biblog >>>

Läs Biblogs inlägg om Linnéa >>>

Ladda ner biblioteksappen >>>

Läs tidigare inlägg om Linnéas arbete i Alumnibloggen:
Biblioteket satsar på sociala medier >>>

Trender och appar i nya biblioteksbloggen >>>

One comment

  1. Pingback: Ett bra år för Chalmers alumniblogg « Chalmers alumniblogg