Kaffeflickor, bröllop och inställda tåg i 102:a cortègenVulkanutbrottet på Island och kungens kaffeflickor var två av fjolårets händelser som chalmeristerna skojade med i den 102:a cortègen, som avgick i tid från Gibraltarvallen nu i kväll.

Och det blev en riktig publiksuccé när göteborgarna gick man ur huse för att se resultatet av de 800 grabbarnas tio dagar långa byggvecka.
Göteborgs-Posten använder ordet ”knökat” för att beskriva tillströmningen av människor som kantade vägen:
– Chalmerscortègen 2011 tycks inte ha tappat något av sin dragningskraft på göteborgarna, rapporterar tidningens utsände Jan Andersson.
Kreativa koncept, lustiga lösnummer, roliga ramsor och spexande studenter – cortègen är sig lik även om föremålen för teknologernas välfunna satir växlar med tiden.
– Det är nåt speciellt med den där pyroluktande studentkaravanen av lastbilar, unkna skämt och rullande toastolar som långsamt kränger sig fram år efter år, ända sedan 1909, och som trotsat stormar, hagelskurar och våldsamma snöfall, konstaterar Jan Andersson i GP.
Av en slump väljer han att tala med Chalmers prisbelönte hovfotograf Jan-Olof Yxell som ser cortègen tillsammans med hustrun Marianne. Att döma av artikeln ligger dock den gode Jan-Olof lågt med sin status och det är istället hustrun som för parets talan.
Men redan nästa helg kommer den trogne chalmersfotografen att stå i rampljuset då han tar emot stiftelsens pris i samband med den årliga promotionshögtiden.
Åter till ämnet för detta blogginlägg - den etthundraandra chalmerscortègen.
För det rimmades på skyltarna även i år:
”Jaga kvinnor och älg gör kungen glad – nu vänder vi blad!”, hette det om kungens eventuella erotiska eskapader. En bok i jätteformat låg uppslagen på vagnen, och när sidorna vändes skymtade… två älghorn!
”Ship to Gaza vände med fasa då dess bistånd med mat möttes av hat”, skaldade teknologerna om den dramatiska bordningen av fartyget för ett knappt år sedan.
Chalmerscortègen är ju dessutom en konvoj som avgår i tid, till skillnad från många andra:
”När tempen är låg kan vi inte köra tåg”, var chalmeristernas hälsning till SJ.
Annat som hedrades med något av de 24 ekipagen eller tolv lösnumren var sjukvårdsköerna, Gudrun Schymans famösa sedelbränning i Almedalen (Fyndiga ramsor: ”Gudrun Schteker” och ”Liksom stekare ur flaska kan Gudrun pengar vaska”), kronprinsessbröllopet, vinterns vattenparasit och rävarnas dvärgbandmaskar.
En jury bestående av bland andra Lasse Brandeby och Lisebergs nye vd Andreas Andersen utnämnde bästa vagn, bästa lösnummer och bästa tekniska lösning.
I skrivande stund fanns inga uppgifter om segrarna.
Alumnibloggen ber att få återkomma i spörsmålet.

Foto: Emil Johansson, Tofsen. Chalmers alumniblogg tackar!

Läs GP:s artikel om den etthundraandra cortègen >>>

Se bildreportage i Chalmers kårtidning Tofsen >>>

Fotnot: Grabbar kallas samtliga cortègebyggare, oavsett kön.