Sista chansen se spexet om Marie Curie till helgenÅrets Bobspex ”Marie Curie” lyfter efter en trevande start till en fartfylld show som får ensemblen att svettas.

På fredag och lördag är det sista chansen att se den minst sagt strålande föreställningen.
Alumnibloggen roade sig kungligt på ensemblens bekostnad i samband med urpremiären i april.
Marie Curie hedras på många sätt under 2011, då det är exakt 100 år sen hon fick sitt andra Nobelpris, i kemi. Hon är den första kvinnliga forskare som belönats med ett nobelpris, och fick sitt första redan 1903, i fysik.
Chalmersspexet Bob hyllar Marie Curie på sitt alldeles egna sätt, genom att ägna årets föreställning åt hennes gärning. ”Marie Curie” för oss tillbaka till Paris i skiftet mellan 1800 och 1900 – en bohemernas, poeternas och snillenas miljö där dåtidens stjärnor möts och intrigerar.
Här verkar Marie Curie (Jacob Rippe) och hennes assistent Anna Olsson (Stellan Johansson), Marie Curies kärlekskranka syster Bronia Sklodowska (Johnny Oskarsson), Oscar Wilde (Oscar Rosenstam), Henri Bequerel (Simon Kjerstadius). Inresande från kliniken i Österrike kommer psykoterapeuten Sigmund Freud (Magnus Heier) och hans assistent Jean-Jaque Julien (Fredrik Claesson).

Curie, Wilde och Freud äger scenen
Det står tidigt klart att det är Marie Curie, som tillsammans med Oscar Wilde och Freud, äger scenen. Jacob Rippe drar ett tungt lass i huvudrollen i föreställningen, som fokuserar på Marie Curies tid som doktorand och forskningen kring den radioaktiva strålning som 1903 gav henne Nobelpriset i fysik.
Hennes handledare Henri Bequerel intrigerar och försöker komma över och själv ta åt sig äran av forskningsresultaten med tvivelaktiga metoder som involverar doktor Sigmund Freud. Denne ser i Marie Curies assistent ett lämpligt objekt för sina studier vid kliniken i Wien.
Magnus Heier är obetalbar i rollen som den koleriske doktorn som bryter mycket kraftigt på tyska med synnerligen välartikulerade z-ljud.

Minnesvärd instudering av poeten
Till de mest minnesvärda och bäst gestaltade karaktärerna hör också Oscar Rosenstams högburna instudering av författaren Oscar Wilde, som hela tiden antecknar sina intryck till inspiration för kommande litterära verk.
”Marie Curie” är ett fysiskt mycket krävande spex. Den närmare tre timmar långa föreställningen innehåller många upptempolåtar, men ensemblen sviktar aldrig när dansstegen ska sättas rätt.
Samtidigt är det det mest akademiska spexet på länge med många välfunna skämt och textrader om chalmeristerna, matematiken och fysiken: ”Lösningen har brister / Ta hjälp av chalmerister”, skanderar ensemblen i numret ”Lost i labbet”.

Ställer angelägna frågor
Och det är onekligen både talande och befriande att det är en musikalisk revy som inte tillåter kvinnor på scen som är den som ställer de angelägna frågorna om att vara kvinna i en mansdominerad forskarvärld – på Chalmers och inom akademien i övrigt.
Märkvärdigt, men kanske ändå med en slags inneboende logik.
För när manliga teknologer i kvinnokläder sjunger om hur få kvinnliga nobelpristagare det finns, om än med en komisk inramning som hämtar inspiration från urgamla chalmeristiska traditioner, förstår man att den unga generation teknologer som just nu utbildas och utgör högskolans rot, har en helt annan medvetenhet och lyhördhet inför detta faktum.
Och därmed kanske också en vilja att förändra.

Unga bloggare tycker till
”Marie Curie” är en föreställning som också uppskattas av den yngre publiken. Er trogne bloggare såg showen med de tolvåriga döttrarna, som själva hyllade den i sina bloggar efteråt – här är Matildas recension:
”I går var jag på Chalmersspex. Det är som en slags teater på Chalmers. Jag var där med Annavera och pappa. De som spelade var jätteduktiga. Det som var det roliga var att det var bara killar som spelade. Det var några som spelade tjejer faktiskt. De var roliga. Men de som spelade killar var också duktiga. De var sju stycken som var på scen. Men sen när allt var slut så kom de som hade varit bakom scen fram. Då blev de jättemånga. När orkestern skulle komma in i början så sprang de i korridoren och ropade: 1,2,3,4,5….1,2,3,4,5….1,2,3,4,5 o.s.v. Ju mer de räknade så ropade de snabbare och snabbare, högre och högre. Sen så ropade de: Oooooooooorkestern!!!!!
Då började alla i publiken att applådera och orkestern kom inspringandes på scen.”

”Roligast att alla var killar”
Så här skriver Annavera i sin blogg:
”I lördags var vi på Chalmersspex. Det är som en musikal. Det var kul! Det handlade om Marie Curie. Det var många roller, som Marie Curie, Anna Olsson (hennes assistent) Oscar Wilde (författare, tror jag…) Bronia SKlodowska (Marie Curies syster) och Sigmund Freud (en galen professor). Fast det roligaste var att alla var killar!
Jag har sett ett Chalmersspex innan, fast då var det bara tjejer!”
Finfina omdömen! Det är bara för ensemblen och alla övriga inblandade att sträcka på sig lite extra!

Foto: Emil Johansson – Alumnibloggen tackar för vänligt tillstånd att använda bilderna!

MARIE CURIE – CHALMERSSPEXET BOB 2011
Fredag 13/5 19.00, Föreställning i hörsalen RunAn
Lördag 14/5 18.00 Busk, Föreställning i hörsalen RunAn

Biljetterna kostar 170 kr, 140 kr (student) eller 120 kr (chalmerist).

Läs mer om Chalmersspexet Bob >>>

Se bildspel från Marie Curie >>>

Läs Sarah Johanssons recension av Marie Curie i Tofsen och se fler bilder av Emil Johansson >>>

Matildas blogg >>>

Annaveras blogg >>>

Läs mer om Marie Curie på Wikipedia >>>