Fullspikat mattekonvent på Chalmers300 mattesugna gymnasiestudenter invaderade Chalmers på den ideella föreningen Mattecentrums årliga konvent i kårrestaurangen i går.
40 chalmerister förberedde ungdomarna inför de nationella matteproven i västkustens största räknestuga.
– Jag är mer än nöjd! Vi kommer garanterat göra om detta även nästa år och då förhoppningsvis med ännu fler platser, säger Robert Ruppi, chalmerist och projektledare för Mattecentrum Göteborg, till Alumnibloggen.
Robert Ruppi och hans kollegor hade några riktigt bråda timmar i kårrestaurangen i går:
– Konventet var mycket lyckat! Tiden går snabbt då det är så grymt roligt att få bidra med sin kunskap och kunna hjälpa till. Under konventet hade vi volontärer med olika bakgrund, allt ifrån äldre ingenjörer till unga chalmerister och doktorander som alla kunde bidra med just sin erfarenhet, berättar han.
Radioprogrammet ”Göteborg Direkt” i P4 besökte konventet i går eftermiddag. Reportern Carina Holmberg kryssade sig fram mellan borden och träffade både gymnasiestudenter och stöttande chalmerister.
Både mattenördar och de som är lost bland tabellerna uppgavs vara på plats:
– Det viftas med händer och volontärerna springer runt mellan borden och sliter med de vetgiriga gymnasisternas frågor, rapporterade Carina Holmberg.
Bland andra träffade hon gymnasietjejerna Foos Abdi Ali och Hamdi Gourham från Engelska skolan i Göteborg:
– De nationella proven är jätteviktiga. Det gäller att ta i nu så att man når upp till de höga betygen. Det är lättare att fråga här på mattekonventet, man får hjälp med de saker som ingår i de nationella proven. Det är jättebra att komma hit om man känner att man inte kan riktigt och behöver hjälp. Man tar till sig all hjälp man kan få, förklarade Hamdi och Foos.
Mattekonventet arrangerades av Mattecentrum, en nationell ideell förening som ger gratis undervisning och läxhjälp i matematik över hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Runt 1 500 elever besöker Mattecentrums öppna räknestugor som anordnas regelbundet.
Gårdagens stora konvent på Chalmers var det första i Göteborg, men projektledaren Robert Ruppi fick mersmak:
– Jag är mer än nöjd! Vi kommer garanterat göra om detta även nästa år och då förhoppningsvis med ännu fler platser, säger han till Alumnibloggen.
40 civilingenjörer, naturvetare och matematiker gick från bord till bord för att stilla gymnasisternas vetgirighet.
Mattecentrums generalsekreterare Johan Wendt och verksamhetsansvariga Lisa Vene var två av dem som gjorde sitt bästa för att besvara gymnasisternas frågor.
De förklarade för P4 Göteborg att trycket var så stort att de fick inleda konventet tidigare än planerat.
– Man får så otroligt mycket tillbaka från de ungdomar som kommer hit. Det är väldigt, väldigt roligt att jobba med det här, och frågorna handlar om allt från vad medianen är till imaginära tal, säger Lisa Vene.
?Kan du svara på allt?
– Är det nåt man inte kan svara på bollar man bara över det till nån annan som kan. Det är en fördel att vi är så många här som kan hjälpa till.
Johan Wendt menar att skolorna skulle behöva ökade resurser för att möta alla elevers behov. Mattecentrum ger det extra stöd som många behöver.
– Vi jobbar också mycket för att öka intresset för matte, vi vill lyfta den och göra den roligare. Därför ordnar vi de här konventen och räknestugorna, för att ge matten ett lite större utrymme i samhället, säger han.
De nationella proven i matematik påbörjades i dag och fortsätter hela veckan.
Även TV4 och Metro uppmärksammade Mattekonventet på olika sätt.
Följ länkarna nedan för att titta, läsa och lyssna!
I radioinslaget spelades för övrigt Peps Persson-klassikern ”Falsk matematik”, ett synnerligen fyndigt låtval av P4-redaktionen…
Heureka!

Foto: Robert Ruppi och TV4

Läs mer om Mattecentrum >>>
www.mattecentrum.se

Lyssna på inslaget om konventet från P4 Göteborg i sin helhet >>>
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3094308&t=816

Läs artikel om konventet i Metro >>>
http://www.readmetro.com/show/se/Goteborg/20110517/1/14/

Se TV4 Göteborgs reportage från konventet >>>

One comment

  1. Pingback: Teknikspanaren tillbaka i skolbänken « Chalmers alumniblogg