Anna von Hausswolff i "Sapmi Sessions" i kväll


Chalmeristen och hyllade sångerskan Anna von Hausswolff gör ny musik i veckans avsnitt av SVT:s Sapmi Sessions.
I programmet samarbetar hon för första gången med den prisade nordnorska gruppen Adjágas.
– Det känns ganska spännande. Jag brukar inte slänga mig ut i riktigt såna här sammanhang med helt främmande musiker, säger Anna von Hausswolff i trailern inför Sapmi Sessions femte avsnitt, som sänds i kväll klockan 21.30.
Alumnibloggen har skrivit ofta om Chalmers egen popstjärna Anna von Hausswolff det senaste året. I vintras belönades hon med det alternativa musikpriset Manifest i tunga kategorin Årets pop för sitt hyllade debutalbum ”Singing from the grave” (Kning Disk).
Hon har också varit nominerad för både P3 Guld och Grammis under året, men har där fått ge sig till förmån för mer etablerade namn.
Musikjournalisten Per Sinding-Larsen har sagt om henne att hennes röst är större än Lisebergshallen och Storkyrkan tillsammans.
”Den unge Werthers ande flyger till Göteborg och tar en arkitekt­student i besittning”, skrev Fredrik Strage på Dagens Nyheter när han summerade skivåret 2010.
Nu är Anna von Hausswolff aktuell igen. I kväll framträder hon i SVT:s Sapmi Sessions där artister möts för att skriva och spela in ny musik tillsammans.
Chalmeristen möter den nordnorska gruppen Adjágas under tre dagar i den övergivna och mycket speciella fjällbyn Vassijavri.
Adjágas frontas av Sara Marielle Gaup och Lawra Somby, och har nått ut till en bredare publik än något annat samiskt band.
Med sin traditionella jojk blandad med kontemporär musik har de till exempel öppningsspelat på Glastonbury-festivalen.
– Jag vet inte riktigt vad jag kan vänta mig. Jag är väldigt nyfiken på att träffa dom och se min egen reaktion på det hela, säger Anna von Hausswolff i SVT:s trailer.
Idén bakom Sapmi Sessions är att några av Sveriges just nu mest hyllade artister från topplistorna möter samiska artister i världsklass för ett helt unikt samarbete.
Mötena blir inte alltid helt friktionsfria men det blir ändå mycket skratt och gåshud på resan mot den nya, gemensamma låten. Förväntningarna är höga – det ska bli en bra låt på riktigt.
SVT skapar den här musikstudion tillsammans med musikproducenten Tobias Fröberg (som tidigare arbetat med namn som Ane Brun, Peter Morén (Peter Bjorn & John) och Peter Gabriel.
I tidigare avsnitt har artister som Markus Krunegård, Kristian Anttila och Familjen träffats.

BILDTEXT (längst upp t h): Sara Marielle Gaup från gruppen Adjágas och Anna von Hausswolff. Foto: SVT

Läs mer om Sapmi Sessions >>>
svt.se/2.152071/sapmi_sessions