Suggestiv popvisa med Anna von Hausswolff och Adjágas


En suggestivt vemodig popvisa med svensk text.
Det blev resultatet när chalmeristen och sångerskan Anna von Hausswolff och nordnorska bandet Adjágas möttes i SVT:s ”Sapmi Sessions” i torsdags kväll.
Idén bakom programserien ”Sapmi Sessions” är att artister som aldrig tidigare träffats skriver och spelar in ny musik tillsammans. Devisen är ”Tre dagar, två artister, en låt”. Varje avsnitt avslutas med att den gemensamma nyskrivna låten framförs.
I programmet introducerar de varandra och ger tittarna en fin bakgrund till vilka de är. Allt visas sedan till bedårande vackra och mäktiga naturvyer från fjällvärlden.
– Som jag har förstått är hon på väg att bli stor i Sverige, säger Adjágas sångerska Sara Marielle Gaup om Anna von Hausswolff.
De båda tycks verkligen ha funnit varandra.
– Du har samma puls som jag, säger Sara Marielle när artisterna satt sig tillrätta för en första jamsession.
Och trumslagaren Ole Morten Isaksen Larsen kommer ut som fan till Anna i programmet.
Anna, som oftast arbetar ensam, är nyfiken på hur det ska gå att samarbeta med bandet:
– Jag skriver mestadels själv, så det här kommer att bli en utmaning för mig. Helt plötsligt måste jag börja kompromissa! säger Anna von Hausswolff.
Som inspiration sjunger hon ett stycke av sin egen monumentalt vackra ballad ”Old beauty, du kan nu dö” från sitt hyllade debutalbum.
Arbetet leds av den erfarne svenske musikproducenten Tobias Fröberg, som är väl medveten om de tuffa villkoren:
– Att komma hit och skriva en låt på kommando är fantastiskt svårt. Det gäller för dom att hitta varandra på väldigt kort tid, säger han.
Anna von Hausswolff har bara gott att säga om Adjágas:
-De är supermusikaliska allihopa och har en sån livsglädje som smittar av sig. Det är varma människor. Vi lyssnar på varandra, väntar in och låter saker och ting ta lite tid. Det känns avslappnat och skönt!
Anna tycker också att de har en hel del gemensamt musikaliskt i sin strävan att vara personliga och berätta sina livshistorier i sina sånger.
Adjágas andre frontfigur Lawra Somby drabbas av skrivkramp, något som blir avsnittets dramatiska krok.
– Att bara vara just här… och nu. Och bara känna vad det ger. Det var nyckeln till att det började ske något musikaliskt inom mig, filosoferar han.

Foto: SVT

Läs fler blogginlägg om Anna von Hausswolff >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=anna+von+hausswolff