Josefin Lassbo – entreprenör i nöd och lustVarm, rolig, smart.

Entreprenören Josefin Lassbo vann publikens hjärtan när hon frukosttalade på Chalmers häromveckan inför 220 anmälda deltagare.
Att tala om något annat än succé går inte.
– Som entreprenör är en stor del av tillvaron uppbyggd på bananskal, sa Josefin Lassbo.
Det är inne med ekologiskt hållbart mode:
I nyligen avgjorda Eurovision Song Contest sjöng Finlands Paradise Oskar sitt bidrag i en skjorta tillverkad av överblivna bitar från fallskärmar och gardiner.
Och i Göteborgs-Posten kunde vi i samma veva läsa om en tjej som sytt en klänning av använda tepåsförpackningar.
På Chalmers berättade modeentreprenören Josefin Lassbo om sin livsresa i den frukostmötesserie högskolan arrangerar tillsammans med Göteborgs universitet och Connect Väst.

Mammas kris blev startskottet
2001 startade hon företaget Reflective Circle, vars inriktning hittills varit just ekologiska kläder. Som livet i stort har det ibland gått upp och ibland ner.
Och det började på något sätt på ett av dom där bananskalen Josefin nämner i början. När hennes mor skräddaren blev lurad på en betydande summa pengar erbjöd sig Josefin Lassbo att köpa en klädkollektion av henne – eftersom modern var för stolt för att ta emot pengar utan krav på motprestation.
Det blev startskottet för Reflective Circle, som under parollen ”Have you reached your point of reflection?”, fått stor uppmärksamhet och gått igenom både medgångar och motgångar.

Fick sin första tidningslöpsedel
Stommen i företaget var från start Josefin och hennes dåvarande make, som med liv och lust lade ner sina själar i detta livsprojekt. På frukostmötet bjöd hon på en öppenhjärtig berättelse om hur det varit, hur det har gått och vad som händer nu.
– 2004 bestämde vi oss för att satsa fullt ut. Vi köpte hus i Dalsland och fick vårt första och enda tidningslöp med texten ”De vill förändra världen”. Och, hell yeah, det ville vi!
Men efter några inledande framgångar tog pengarna slut:
– Allt kollapsade totalt. Jag fick söka andra jobb för att få det att gå runt. Det räcker inte att göra schysta kläder – det krävs nånting mer, sa Josefin Lassbo.
Den första räddningsplanen var att starta ett kompletterande nätverk med entreprenörer med en gemensam inriktning – Reflective Business Circle.
– Nu för tiden kallas det hållbar utveckling, men, ja, vi ville skapa ett nätverk där frågorna kunde diskuteras.

”Väldigt tuff och svår tid”
Men den ekonomiska kollapsen blev en färd rakt in i mörkret. Josefin separerade från sin man, huset såldes, Dalsland lämnades hastigt. En omvälvande och tung period som hon trots det var väldigt öppen med inför åhörarna i Palmstedtsalen på Chalmers i Göteborg.
– Det var en väldigt tuff och svår tid.
Sagan kunde ha slutat där nere på botten om inte Josefin hamnat på ännu ett av de där bananskalen. En dag hörde hon kosmetikakedjan Body Shops grundare Dame Anita Roddick tala i en inspelad video:
– Det kändes som om hon pratade just till mig. Det hon sa gick som en laserstråle in i mitt hjärta, och jag tänkte: Nu ska jag göra det här på riktigt!
Josefin Lassbo köpte ut sin mans del av företaget, satte sig i skolbänken på Handels och fick Robert Orbelin på entreprenörsutbildningen som mentor.
– Robert sa till mig: Josefin, du är inte designer, du är entreprenör!

Några framgångsrika år
2006 formulerade hon sitt koncept om holistisk designprincip, som skulle lägga grunden till flera stora framgångar de kommande åren.
– Ekologiska kläder ansågs tråkiga – nu ville jag visa att de också kan vara sexiga och coola.
Josefin sökte nya samarbetspartners och fick napp hos Sjätte AP-fonden och Business Region Göteborg och dess marknads- och kommunikationschef Ulf Landin.
– Ulf kom från bilindustrin men visste ingenting om mode. Men både bilar och kläder belastar ju miljön väldigt hårt och borde kunna samarbeta för en bättre värld.
Tankarna konkretiserades genom att Josefin skrev kontrakt med Saab om klädkollektionen Saab Reflective Bio Power Collection, som lanserades i New York i januari 2008.

”Det var galna dagar”
– Det var oerhört spännande, men också väldigt bråttom, och allt lanserades innan kollektionen var helt klar. I New York var allting otroligt proffsigt skött, otroligt amerikanskt – alla var jätteglada hela tiden. Det var galna dagar och det blev succé, berättade Josefin Lassbo.
Redan dagen efter visningen stod inköparna på kö för att få ta in kollektionen i sina sortiment.
– Det enda problemet var att vi inte var klara…
Och huvudvärken var inte över – när General Motors kraschade senare samma år var också samarbetet med Saab slut. Men Josefin gav inte upp utan lanserade ett nytt samarbete med postorderjätten Ellos-Josefsson.

Fängslande och inspirerande
Josefin Lassbo är en mycket fängslande och inspirerande talare. Hon väjer inte för de motgångar som drabbat henne, såväl personligen och som yrkeskvinna, utan väljer att lyfta fram dem som delar av sin resa som entreprenör.
Hon är avslappnad och ofta rolig – som när hon kommenterar det faktum att hennes yngre syster Åse ofta stått modell i företagets reklamkampanjer:
– Som storasyster kan man alltid bestämma över vad hon ska göra!
Men när man hör henne berätta slås man ofta av tanken att hon drabbats av olyckliga omständigheter utanför hennes egen kontroll. Som GM-kraschen 2008 och finanskrisen 2009. Hur många gånger kan en människa resa sig, är tanken som väcks, och just därför imponerar Josefin Lassbo så starkt.

Finanskrisen slog hårt
Finanskrisen kom att slå extra hårt mot Reflective Circle:
– 2009 sprang jag rakt in i en hård cementvägg i form av den ekonomiska regressionen i omvärlden. Plötsligt slutade butikerna köpa in nya märken och mina finansiärer drog sig ur. Jag fick säga upp all personal och lägga verksamheten på is.
Företaget var nära konkurs, men Josefin fattade tre viktiga beslut som sammantaget skulle ta henne igenom även den här allvarliga krisen:
– Inga underleverantörer eller kollegor skulle råka illa ut på grund av henne – alltså betalade hon först alla sina skulder.
– Inga män i kostymer skulle få bestämma om hon skulle försätta sitt livsverk i konkurs eller inte. Det skulle ske på hennes egna villkor och hennes beslut blev att inte gå i konkurs.
– Josefin skulle ge sig själv tid att reflektera och känna efter vilket steg hon skulle ta härnäst.

Ombildas till tjänstebolag
Det tankearbetet ledde till att Reflective Circle långsamt kunde nystartas under 2010, och att företaget under 2011 går från att vara ett producerande bolag till att bli ett tjänstebolag. Utifrån Josefins holistiska designprincip erbjuder hon tjänstekoncept som Fast Way Design och Fair Trade Management.
– Det råder ingen som helst tvekan om att många branscher måste göra en omställning och anpassa formen efter identitet, målgrupp och produkter.
Men det finns inga lätta svar på vägen fram.
Och klänningar av tepåsar och skjortor av fallskärmar i all ära – Josefin Lassbo slog fast att plaggen också måste gå att sälja till en kundkrets:
– Man måste ta hänsyn till miljö och ekologi, men kan inte bara göra kläder som ser ut som barkbitar. Vi köper kläder för att de är snygga, sexiga och läckra – det är en balansgång, samtidigt som man måste gå med vinst.

”Vi måste prata med varandra!”
Hon är dock övertygad om att utvecklingen inte kan fortsätta som hittills:
– Resurserna kommer att ta slut en dag. De flesta större svenska företag arbetar i dag med hållbar utveckling. Det är komplext men oerhört intressant.
Josefin Lassbo frågar sig varför det inte finns fler rättvist producerade produkter i utbudet världen över, och lyfte i sin frukostföreläsning fram flera goda exempel, som Doi Tung i Thailand, som bland annat tagit fram moderiktiga Converse-skor i handvävt ekologiskt odlat tyg.
– Det finns en dialogbaserad rättvis väg framåt där vi i västvärlden inte enbart dikterar villkoren. Vi måste prata med varandra! Det låter självklart men är det inte.

”Sometimes when you lose you actually win”
Bananskalen återkom hon ofta till under frukostmötet, om hur viktigt det är att lära sig hantera dem:
– Att vara entreprenör handlar om att kunna se möjligheterna i de situationer som uppstår. Man kan aldrig veta om det är ett nederlag förrän man har sett hela bilden. ”Sometimes when you lose you actually win”, som Robin Williams säger i en av sina filmer.
Med facit i hand skulle hon inte vilja vara utan sina motgångar:
– De tuffaste perioderna kan ofta vändas till det bästa – man lär sig av dom. Allra tuffast är att behöva vara så uthållig och aldrig ge upp. Det kan vara tröttande och kännas jobbigt. Det bästa under min karriär har varit att hitta tillbaka till kraften och känna hur den börjar sippra in igen.
Nystarten för Reflective Circle innebär också samarbete med nya partners. Tillsammans med industridesignern Siv Andersson planerar Josefin Lassbo ett pilotprojekt i samarbete med en stor aktör inom dagligvaruhandeln.
– Det är fortfarande lite hemligt, men det är ett projekt om hållbar utveckling med barn som målgrupp, avslöjade Josefin.

”Entreprenörskap är en livsstil”
I den efterföljande frågestunden haglade frågorna från publiken över Josefin Lassbo, och det var som om en våg av kärlek och sympati sköljde över henne.
– Entreprenörskap är en livsstil. Min mamma brukar säga att man ska göra det man inte kan låta bli att göra. Och med vissa mått mätt har jag lyckats, med andra har jag inte lyckats särskilt bra. Men jag hoppas att jag har lyckats med att föra fram vissa frågor och inspirerat andra människor.
?Vad gör du om fem år?
– Jag tror att mina hjärtefrågor är samma som nu. Fem år är en kort tid och jag känner ibland frustration över att arbetet med hållbar utveckling går så långsamt. Jag möter också frustration hos människor jag träffar, och tror att utvecklingen måste gå snabbare om vi ska hinna.
Josefin Lassbo föreläser regelbundet för studenter och leder workshoppar tillsammans med dem.
– Jag älskar att träffa nästa generation. För dom är det här självklara frågor, och det är dom som kommer att göra den stora förändringen, sa hon.

Bjuder in till utförsäljning
För att ytterligare markera nystarten säljer Reflective Circle ut hela sitt kvarvarande klädlager den 25 maj mellan klockan 17 och 20 i kommunikationsbyrån Paff Performances lokaler på Kristinelundsgatan 3 i Göteborg.

Titta på fler bilder från frukostmötet med Josefin Lassbo >>>

Reflective Circles hemsida är under uppdatering men finns här >>>
www.reflectivecircle.com

Läs mer om tepåsklänningen som nämns i artikeln, men som inte har någon annan koppling till Josefin Lassbo än artikelförfattarens högst personliga associationsförmåga. Dock finns mycket inspiration att hämta hos båda >>>
mysuitcase.blogg.se/2011/april/utkast-maj-11-2011.html

Läs mer om Paradise Oskars scenkläder >>>
svenska.yle.fi/eurovision/index.php/2828_paradise_oskars_scenklader

Connect Väst är en ideell organisation som bidrar till fler jobb i Västra Götaland och Kungsbacka. Organisationen stöds och finansieras av näringslivet, VGR, Region Halland, högskolor och universitet, kommunalförbund och sparbanksstiftelser över hela Västra Götalandsregionen.

Frukostmötet ingår i serien ”Gothenburg for Entrepreneurs” (G4E) och är ett samarrangemang mellan Göteborgs universitet (GU), Chalmers tekniska högskola och Connect Väst i syfte att sammanföra näringsliv och akademi.  G4E är GU och Chalmers gemensamma projekt för entreprenörsutbildning.

Anna-Lena Nyberg är Chalmers kontaktperson för samarbetet med Connect Väst:
Kontakt: anna-lena.nyberg@chalmers.se

Läs mer om Connect Väst >>>
www.connectvast.se

One comment

  1. Anonym

    Vi ses av 5000-7000 människor varje år och kläderna spelar roll.
    Vore något med ett litet samrabete. Varför inte en RMA-kollektion…
    1 ton kläder i bomull ger 10 ton i CO2 utsläpp. Att elda ett on diesel ger tre ton i utsläpp…