Chalmerist prisad för kamp mot barnporrenChalmeristen och entreprenören Christian Sjöberg (Z02) och hans livsverk NetClean Technologies utnämndes i går till Decenniets Språngbrädeföretag.
Alumnibloggen var på plats vid prisutdelningen i samband med den stora Connect Västdagen på Chalmers.
– I grund och botten sitter det människor överallt – på företag, i hemmiljöer och skolor, här på Chalmers sitter det ett gäng under tiden vi sitter här – och tittar på det här materialet. Ett gäng av dessa kommer också att förgripa sig på barn, sa grundaren och vd:n Christian Sjöberg i sitt tacktal, som du kan se större delen av i Youtubeklippet här ovan.
Christian Sjöberg lämnade Chalmers med en civilingenjörsexamen i automation och mekatronik 2002. Ett år senare startade han NetClean tillsammans med tre entreprenörsvänner. Visionen var att halvera barnporren på internet. NetClean fick direkt stöd och beskydd av drottning Silvia genom hennes stiftelse World Childhood Foundation.
2005 lanserades företagets första produkt, ProActive.
I dag har det Göteborgsbaserade företaget mjukvaror för företag, kommuner, polismyndigheter och hem. Gemensamt för dem är att de alla spårar och stoppar barnpornografiskt material på nätet.
Med 27 anställda och en omsättning på över 24 miljoner kronor är NetClean i dag ett av de snabbast växande teknikbolagen i Europa. I takt med framgångarna växer också raden av prestigefyllda priser och listplaceringar.
I höstas belönades NetClean med utmärkelsen Göteborgs Companipris, som delas ut till framgångsrika västsvenska företag av näringslivsgruppen inom Göteborg & Co.
Alldeles nyligen utsågs Christian Sjöberg till svensk representant vid världsfinalen av Ten Outstanding Young Persons of the World Award 2011. Det är en utmärkelse som uppmärksammar unga framtida ledare.
Ytterligare ett bevis för NetCleans medvind just nu är det helt nyinstiftade priset Decenniets Språngbrädeföretag, som delades ut i samband med den stora Connect Väst-dagen som arrangerades på Chalmers i går.
Språngbrädan är en av de tjänster som Connect Väst erbjuder nystartade företag. Konceptet ger entreprenörerna stöd med utveckling och förbättring av affärsstrategi och affärsplan samt coachning inför möten och kontakter med investerare, partners och kunder.
Sedan Connect Väst grundades för tio år sedan har en rad tillväxtbolag fått stöd och genomgått den femgradiga språngbrädesprocessen.
Organisationen bedömer nu att NetClean är det bolag bland dem som gått allra bäst, och utnämner det därför till Decenniets Språngbrädeföretag.
Priset delades ut av Connect Västs tidigare vd Björn Sjöholm, som assisterades av organisationens nuvarande vd Karl Malmström och Industrifondens informationschef Maria Montgomerie.
Christian Sjöberg tog emot utmärkelsen och visade prov på sitt engagemang i sitt kärnfulla tacktal:
– Vår ambition är först och främst att stoppa materialet så att det blir svårtillgängligt, att hitta dom som har såna här intressen och att hjälpa polisen att göra sina utredningar snabbare och effektivare – och det gör vi i ungefär 30 länder, sa Sjöberg och rev ner en lång och varm applåd i den fullsatta hörsalen RunAn i Chalmers kårhus.
Connect Västs vd Karl Malmström tycker att NetClean mer än väl uppfyller kriterierna för ett lyckat språngbrädeföretag:
– Utöver att man har en fantastisk affärsidé och en väldigt bra produkt, har man också vuxit med flera tusen procent under de här åren, och därmed också bidragit till flera arbetstillfällen, sa Karl Malmström från scenen.

Foto: Michael Nystås (mobilbilder samt YouTubeklipp) och NetClean Technologies (gruppbilden till vänster)

Läs mer om NetClean Technologies >>>
www.netclean.com

Ny Teknik: Deras program hejdar snuskgubbar på nätet >>>
www.nyteknik.se/33listan/article750134.ece

Läs mer om Connect Väst >>>
www.connectvast.se

Läs mer om Språngbrädeprocessen för entreprenörer >>>
www.connectvast.se/9890/Page

Läs mer om priset Ten Outstanding Young Persons of the World Award >>>
www.toyp.se

GP: Pris för spärr mot barnporr >>>
www.gp.se/ekonomi/1.628471-pris-for-sparr-mot-barnporr

Läs mer om utmärkelsen Göteborgs Companipris >>>
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/gbgco/pressrelease/view/goeteborgs-companipris-till-netclean-och-lecor-450067

4 comments

 1. michaeleriksson

  Om detta verkligen är något att slå på trumman för kan man diskutera: Barnporren som problem på Internet har genom propaganda blåsts upp till något mycket större än det randfenomen det faktiskt är—och kampen mot barnporr förorsakar ofta en större skada en barnporren själv… Dessutom: Om tools som Netclean överhuvudtaget kan påverka dem delar av Internet där riktig barnporr (inte bara bilder av unga vuxna kvinnor eller manga-teckningar) fördelas är tveksamt.

  • Michael Nystås

   Hej, Michael! Tack för ditt inlägg! Det är bra och viktigt att det förs en debatt och kommenteras på Alumnibloggens inlägg – det skapar mervärde och ökar interaktionen mellan Chalmers och bloggens besökare.

   Vi tar inte ställning till Connect Västs val av pristagare utan kan bara stolta konstatera att många chalmerister är engagerade och drivna entreprenörer – och NetClean är ett exempel som det just nu går väldigt bra för!

   Vänliga hälsningar

   Michael

 2. Pingback: Chalmerister fick Göteborgs Companipris 2011 « Chalmers alumniblogg
 3. Pingback: NetCleans vd Christian Sjöberg: Så blev vi världsledande « Chalmeristbloggen