Chalmersforskare i GP om tyska kärnkraftsbeskedet


– Dyrare utsläppsrätter blir också en knuff att snabba på utvecklingen av ny teknik. Man kan tänka sig att Tyskland till en början får importera mer el och till exempel köpa gas från utlandet, men också att man accelererar programmen för förnybar energi.
Det säger Fredrik Hedenus vid Avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers, i en intervju i Göteborgs-Posten i dag.

Han säger det med anledning av det tyska beslutet att ta samtliga av landets kärnkraftverk ur drift år 2022.
Hedenus, som vid sidan av Christian Azar, klivit fram som en av Chalmers mest tongivande unga forskare, menar att stängningen av de tyska kraftverken inte behöver få någon dramatiskt negativ påverkan på klimatet.
– Vi har ett handelssystem med utsläppsrätter i EU som sätter ett tak på koldioxidutsläppen. Det innebär att om Tyskland nu stänger ner kärnkraftverk som släpper ut lite koldioxid och ersätter det med annan energi och därmed ökar utsläppen, så måste man inom EU minska ner på något annat. Så länge vi har det här handelssystemet blir förändringen gentemot klimatet förhållandevis neutral, säger Fredrik Hedenus till GP:s reporter Ylva Carlsson.
Tyskland hör till de länder som satsar mest på förnybar energi, som sol, vind och biogas. Kärnkraftsmotståndet i landet är också starkt – därför är Fredrik Hedenus inte förvånad över att Tyskland nu väljer att gå först med ett beslut om ett totalt ”kärnkraft upphör”.
– Jag är kanske mer förvånad över att det gått så snabbt, säger Hedenus, som också är aktuell som domare i det pågående energismarta projektet One Tonne Life.

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om Fredrik Hedenus forskning här >>>
www.chalmers.se/ee/SV/personal/hedenus-fredrik

  1. Pingback: Ekologistas.se » Stängningen av den tyska kärnkraften leder inte till höjda CO2-utsläpp
  2. Pingback: Hedenus får stöd av forskarkolleger « Chalmers alumniblogg
  3. Leif Tollén

    Kommer taket på CO2 utsläpp att bestå om kärnkraftsstopp kommer att gå ut över elpriser och försämrad konkurenskraft för EU området.

  4. Pingback: Ekologistas.se » GP:s ledarredaktion läser inte sin egen tidning
  5. Pingback: Shifting to a renewable energy system: should we target nuclear before coal? » Ekologistas.se