Hedenus får stöd av forskarkolleger


Fredrik Hedenus utspel i gårdagens GP får stöd av hans forskarkolleger på Chalmers:
– För att dra argumenteringen riktigt långt kan man till och med säga att stängningen av den tyska kärnkraften är bra för klimatet, då det kommer att behövas dubbla ansträngningar för att minska CO2-utsläppen inom hela Europa, vilket ytterligare kommer att göra ny teknik tillgänglig för fler företag att minska sina utsläpp, skriver Andreas Hanning (F10) i den eminenta bloggen Ekologistas.

Andreas Hanning är civilingenjör från Chalmers och arbetar nu vid Avdelningen för fysisk resursteori på högskolan. I januari i år startade han bloggen Ekologistas, som granskar medias rapportering inom områden relaterade till miljö och hållbar utveckling, tillsammans med avdelningskollegorna Oskar Englund (Z10) och David Bryngelsson. I april anslöt också Henric Lassesson (F08), doktorand på Avdelningen för industriell materialåtervinning på Chalmers, till gruppen, medan David Bryngelsson övergick till att medverka som gästskribent.
Det tyska kärnkraftsbeskedet har redan gett upphov till flera blogginlägg på Ekologistas. Och trion bakom är öppna med sin inledningsvisa ambivalens inför beslutet.
I ett inlägg den 30 maj skriver Oskar Englund bland annat att han har svårt att se ”nyttan i att fokusera på en omedelbar avveckling av kärnkraften när det finns så mycket fossil energi i våra energisystem”.
Men efter Fredrik Hedenus utspel i GP är han beredd att ompröva sin tveksamhet:
– Får tacka Fredrik för att han pekade ut det uppenbara som jag lyckades missa. Mindre ambivalent nu för övrigt, skriver Englund i en kommentar och får medhåll av Andreas Hanning, som menar att Hedenus slutsats är ”en helt uppenbar effekt av stängningen som jag också missade”.
Hanning menar också att det sätter Linköpingsprofessorn Björn Karlssons uttalanden, som citeras i flera medier, om beslutet som ett bakslag för klimatet, i ett helt annat perspektiv.

Läs hela inlägget i Ekologistas-bloggen >>>

Läs också:
Chalmersforskare i ny blogg: Enkelriktat om kärnkraft i Vetenskapsradion >>>

Läs mer om Fredrik Hedenus GP-utspel >>>