Chalmerister ställer ut på HBTQ-festivalenDen femte HBTQ-festivalen invigdes i Göteborg i går.

Under fem dagar sjuder stan av aktiviteter i regnbågens alla färger till stöd för människors lika rättigheter och värde.
Chalmers är med på ett hörn och bidrar med en sceninstallation på Röhsska, skapad av 15 studenter på Arkitektur och teknik.
Alumnibloggen har avlagt ett besök på museet.
Det är sent på eftermiddagen den 1 juni när jag kliver in på Röhsska museet vid Valand. Senare samma kväll ska HBTQ-festivalen invigas med stor gala i Gothia Towers med landshövding Lars Bäckström och genusprofessorn Tiina Rosenberg som invigningstalare, och artister som Jenny Silver och Linda Pritchard på scen.
– Rakt fram och till vänster in i mörkret, säger den vänliga damen i receptionen när jag frågar efter chalmeristernas utställning.
In i mörkret? Nåja.
Jag följer hennes instruktioner, och går förbi det på grund av ombyggnad stängda caféet och in i en öppen och ljus utställningshall. Här delar chalmersstudenternas installation utrymme med en utställning av design gjord av uteslutande manliga konstnärer.
Det jag ser är en mycket hög konstruktion i tolv millimeter tjock plywood, utformad med så kallad parametrisk design. Det innebär att formen styrs genom att ett antal parametrar definieras i en digital modell. Sedan exporteras data ur modellen som styr tillverkningen av plywoodskivorna.
15 chalmerister på den tvärvetenskapliga arkitekt- och civilingenjörsutbildningen Arkitektur och teknik, masterprogrammet Building & Detail, har på så sätt konstruerat den sceninstallation som nu visas och används som scen och bakgrund för HBTQ-festivalens aktiviteter på Röhsska:
Carl Christofferson, Daniel Asp, Martina Boyton, Moa Carlsson, Anna Gyllenswärd, Annelies Huybrechts, Sebastian Jenneteg, Filippa Karlsson, Lisa Kinnerud, Maria Lechner, Hanna Mangs, Kelvin Roovers, Malin Mirsch, Thomas Lorin och Mike von Tiesenhausen.
Studenterna har även byggt skalmodeller för att pröva olika utformningar. Några av skalmodellerna visas också nu i samband med festivalen. Varken lim eller skruv har använts vid konstruktionen eftersom den mjukt vågformade scenbakgrunden lätt ska kunna monteras ned och byggas upp igen.
Alumnibloggen lyfter på hatten för detta konstprojekt som får Chalmers att våga klivet in i HBTQ-världen.
Hela projektet är genomfört i samarbete med C&D Snickeri i Falköping, som sponsrat chalmeristerna med tillverkningen, arkitektföretaget Tengbom, UNIT Arkitektur, bransch- och arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna och Röhsska.
Resultatet kan ses på Röhsska museet under hela HBTQ-festivalen, som pågår fram till och med den 5 juni.

Här är öppettiderna för resten av veckan >>>
Torsdag 2 juni – fredag 3 juni, kl 12-17
Lördag 4 juni – söndag 5 juni, kl 11-17

Läs mer om HBTQ-festivalen >>>
hbtqfestivalen.se/

Läs mer på webbplatsen för Institutionen för arkitektur på Chalmers >>>
www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/kalendarium/from-file-to-factory

Se fler bilder på chalmeristernas sceninstallation >>>
picasaweb.google.com/mnystas/ChalmeristerPaRohsska

One comment

  1. Pingback: File to Factory