Årets Formula Student-bil avslöjad – och nu siktar Chalmers ännu högreMålet är att försvara Chalmers topplats bland de svenska lagen, och att bli bland de tio bästa i världen.

I tisdags avtäcktes 2011 års Chalmers Formula Student-bil – som i år fått det trygga pursvenska namnet ”Bengt”.
Chalmers skicklige videoreporter Torgil Störner rapporterar från lanseringen i en fartfylld film på webben.
Jonathan Rice är projektledare för Formula Student på Chalmers:
– Bilen är Chalmers bidrag till världens enskilt största tävling för studenter. Det är en kombination av ingenjörsdesign, kostnadsberäkningar, försäljning – och naturligtvis också tävlingsanda, säger han i Torgil Störners reportage.
Avtäckningen i tisdags  lockade ett hundratal åskådare, som jublade högt när ”Bengt” uppenbarade sig.
I en artikel i Ny Teknik om avtäckningen berättar reportern Lars Anders Karlberg att ”Formula Student handlar om att konstruera och bygga en ensitsig racerbil, tävla med den i fem olika klasser och sälja in konstruktionen inför en jury som ska bedöma hur produktionsfärdigt konceptet är samt teamets förmåga att marknadsföra och hålla ihop projektet”.
Det är många aspekter utöver själva konstruktionen som studenterna har att tänka på.
Teknologerna Marcus Lindner och Annika Wangnick förklarar hur årets arbete gått till:
– Vi började egentligen med ett blankt papper – och nu står vi här med en färdig bil. För att den ska kunna säljas in under ett sånt här event måste den också vara väldigt lätt. Vi försöker använda alla deltagarnas olika kompetenser så effektivt som möjligt.
”Bengt” har konstruerats av 39 studenter från samtliga utbildningsprogram på Chalmers, under överinseende av tre handledare. Och laget har en hel del att leva upp till – Chalmers har de senaste åren presterat bäst av alla svenska lag i tävlingen som går av stapeln på engelska Silverstone Grand Prix Circuit i juli varje år.
Derec Crabb från Volvo fanns också med under avtäckningen:
– Formula Student ger Volvo en chans att möta ingenjörer – och de får både akademisk träning och en möjlighet att jobba i projekt med varandra, och med bilar, säger han i filmen som är gjord helt på engelska.

Läs mer om Chalmers Formula Student-projekt >>>
www.chalmers.se/am/formulastudent-en/

Läs mer om Formula Student på den officiella tävlingssajten >>>
www.formulastudent.com/

Läs artikel i Ny Teknik om avtäckningen på Chalmers >>>
www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3193626.ece