Teknikspanaren tillbaka i skolbänkenI höstas for han land och rike runt för att inspirera skolbarn och lärare att bli mer sugna på teknik och naturvetenskap.
Sen några månader är Robert Ruppi tillbaka på Chalmers – men han kan inte hålla sig borta från det teknikfrämjande arbetet.
Nu senast dök han upp på det stora mattekonventet i kårhuset.
Alumnibloggen fick en pratstund med Robert om hans erfarenheter.
När bloggen senast rapporterade om E-teknologen Robert Ruppis uppdrag som teknikspanare, i oktober förra året, var han mitt uppe i turnerandet som ambassadör för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.
Teknikspanarna är en rikstäckande storsatsning för att få fler barn och ungdomar nyfikna på ingenjörsyrket. Robert var under sex månader en av fem utvalda ambassadörer.
I början av 2011 återvände han till Chalmers för att återuppta studierna på masterprogrammet Micro Technology.
??Om du skulle summera dina viktigaste erfarenheter – vad minns du bäst från ditt halvår som teknikspanare?
– Att vi hade så himla kul! Men känslan av att kunna fungera som en förebild för yngre och ibland äldre är också en fantastisk känsla jag tar med mig. Men generellt är det hela resan vi gjorde, alla människor vi mötte och alla elever vi inspirerade. Det var så intensivt och vi utvecklades som människor både i skolorna och utanför.
??Hur har uppdraget utvecklat dig som person?
– Förmågan att förmedla ett budskap, både till yngre och äldre, är något jag verkligen fått med mig. Att både kunna möta och inspirera en klass med unga tonåringar till att få ett gäng lärare engagerade var till en början något vi alla trodde var näst intill omöjligt – men vi hade fel!
??Hur många städer hann du besöka?
– Runt 20 städer.
??Ungefär hur många människor har du mött?
– Oj… Vi hade tre elevklasser per dag och två inspirationsmöten för lärare varje vecka. Vi mötte även mycket människor runt omkring, på mässor och liknande. Så runt 8 000-9 000 borde det vara.
??Vad fick du för respons på de platser du besökte?
– Responsen var mycket god! Teknikspanarna som koncept har funnits sedan 2004, både som dvd-serie och turnéer, så förväntningarna var oftast höga när vi kom till skolorna. Vissa skolor som inte hade mött Teknikspanarna tidigare hade ibland en sämre grundinställning, men detta ändrades snabbt och reaktionen var oftast i stil med ”oj, nu förstår jag varför ni är fullbokade varje termin!”.
??Hur bedömer du teknikintresset generellt?
– Teknikintresset generellt är bra. Problemet ligger i att eleverna har en dålig inställning till teknik för att dom inte riktigt vet vad det innebär och vilken betydelse den har. Att teknik handlar om datorer eller mobiltelefoner – det går de flesta med på. Men att teknik även kan handla om allt ifrån hur man kliar kor – jag syftar på Delavals så kallade ryktborste – till hur man designar säkra bilar eller tillverkar läkemedel – det är inte lika självklart. Det är detta som Teknikspanarna vill förmedla. Och när vi sedan berättar att det faktiskt är just detta vi ingenjörer sysslar med så inser eleverna ofta att ”wow, det kanske inte är så tråkigt att vara ingenjör!”
??Hur känns det att vara tillbaka på Chalmers?
– Det känns bra. Men ibland saknar jag såklart livet som teknikspanare, hösten gick så väldans snabbt.
??Vad ligger ditt fokus på just nu?
– Nu håller jag på med mitt exjobb. Vid sidan om det är jag projektledare för Mattecentrum i Göteborg, där vi erbjuder gymnasieelever gratis mattehjälp två gånger i veckan.

Bildtext översta bilden: Teknikspanarna Jaqueline Simonsson och Robert Ruppi besöker en skola i Motala. Foto: Privat

Läs tidigare inlägg om Roberts tid som teknikspanare >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2010/10/12/robert-ar-teknikspanare-pa-riksturne/

Läs mer om mattekonventet >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/05/17/fullspikat-mattekonvent-pa-chalmers/