Sommarprataren med ett hjärta som klappar för ChalmersBarbro Osher, filantrop och Sveriges generalkonsul i San Fransisco, sommarpratar i Sveriges Radio den 11 augusti.

2008 donerade hon en miljon dollar till Chalmers för att högskolans forskare ska kunna besöka lärosäten i Kalifornien.
– Mitt program ska handla om att lycka kan vara när lust och längtan är starkare än rädslan. Som när man flyger hem till Sverige den långa vägen över haven och tror sig kunna lita på vädret och piloten, säger Barbro Osher till Sveriges Radio inför sändningen.
Törs man hoppas på några ord om Chalmers också?
Barbro Osher är Sveriges generalkonsul i San Fransisco. Tillsammans med sin man Bernard Osher är hon en av de största enskilda donatorerna i USA.
Makarna är kända för att välja sina objekt med stor omsorg. Barbro Oshers Pro Suecia Foundation stödjer kultur- och utbildningsprojekt med svensk koppling i Sverige och USA.
Barbro Osher är hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet och vid Karolinska Institutet i Stockholm. 2008 utnämndes hon till Årets svenskamerikan, och 2002 belönades hon med HM Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band ”för omfattande och värdefulla insatser för att främja det svensk-amerikanska samarbetet”.
De kaliforniska forskarvistelserna stöds även av US Friends of Chalmers, en stiftelse med säte i USA vars syfte är att stödja Chalmers utbildning och forskning.

Foto: Sveriges Radio

Läs mer om Barbro Oshers sommarprogram >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4549263

Läs mer om forskarutbytena genom Barbro Oshers stiftelse >>>
https://www.chalmers.se/insidan/SV/utbildning-och-forskning/soka-pengar/stipendier-for-forskare/barbro-oshers-pro-suecia

Läs mer om US Friends of Chalmers >>>
http://usfriendsofchalmers.org/