Saabkrisen: Chalmeristen Håkan Danielsson en av dem som inte får någon lönLuttrade men trots allt fortfarande optimistiska.
Så beskriver chalmeristen och Saabveteranen Håkan Danielsson (M78) stämningen för de anställda på den krisdrabbade bilfabriken i Trollhättan under midsommarhelgen.
– De flesta försökte slå ifrån sig det. Vi pratade om det, men det var inga långa samtal, säger Håkan Danielsson i en intervju med Dagens Nyheters ekonomireporter Mats J Larsson i söndagens tidning.
Håkan Danielsson är nu efter 31 år på Saab på väg att dra sig tillbaka med pension. Det återstår tre löneutbetalningar innan han den 1 september lämnar arbetsplatsen för sista gången.
Under åren har han haft en rad tunga poster som gett honom en unik inblick i Saab.
2009 belönades han och sin motsvarighet på Volvo, chalmeristen Magnus Sundemo (M80), med Sveriges Ingenjörers förtjänsttecken ”för extraordinära insatser i en kritisk situation för Volvo- och Saabmedlemmarna”.
Förra året avgick Håkan som tjänstemännens representant i företagets styrelse, och fram tills nu har han varit chef för aerodynmaik, som är en av Saabs viktigaste profilegenskaper.
Om den uteblivna löneutbetalningen säger han till DN:
– Jag klarar mig, men för många andra anställda är det väldigt jobbigt, speciellt för de familjer där båda arbetar på Saab. De måste kanske gå till banken på måndag.
Han anser att Saabledningen har missbedömt effekterna av att hålla inne de anställdas löner:
– Det blir väldigt dåligt för varumärket Saab och för alla anställda, säger Håkan Danielsson till DN.
Saab har omkring 3 500 anställda, varav 1 500 är fabriksarbetare. En kartläggning som insamlingsfonden Chalmers Vänner gjorde med hjälp av fackförbundet Sveriges Ingenjörer i mars 2010 visade att drygt 450 Saabanställda var chalmerister vid den tidpunkten.
Hur det ser ut i dag är dock oklart.

Foto: Faksimil från DN

Artikeln ligger i skrivande stund inte på dn.se

Läs också: Chalmerister på Saab och Volvo hyllas av facket >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2009/11/28/chalmerister-pa-saab-och-volvo-hyllas-av-facket/