Chalmerist romandebuterar på Bonniers


Chalmeristen Carolina Fredriksson bokdebuterar i juli med romanen ”Flod” på anrika Albert Bonniers förlag.
– Romanbyggen är konstruktioner som intresserar mig. Liksom civilisationsbyggen och människobyggen, säger Carolina, som till vardags är arkitektstudent på Chalmers.
I tidningen Svensk Bokhandel berättar Carolina Fredriksson själv om sin bok och sitt skrivande:
– Jag ville undersöka lek i förhållande till verklighet. Men att undersöka något är att inte veta vad som ska påträffas. Berättelsen kom snart att handla även om andra saker, säger hon.
Debutromanen ”Flod” handlar om de två små barnen Alka och Kappen, som bor i en husvagn under en hårt trafikerad bro. Platsen var tidigare en kåkstad som har undergått myndigheternas utrensning.
Den unga flickan Ina kommer då och då på besök med mat och presenter från staden. I väntan på henne lever barnen vind för våg, med fläckvisa minnen från det förflutna, i gränslandet mellan vardagsbestyr och lekarnas fantasivärld.
På andra sidan floden finns staden som ett alltid närvarande hot, en påminnelse om det mänskliga samhälle som barnen saknar.
– När man skriver kan man bortse från domar och skalor. Man kan välja och exkludera och förbehållslöst anta olika roller: konstruktören, observatören, arkitekten, kritikern, den allvetande, barnet som leker.
– Jag hade inte planerat att debutera med en bok om två barn som bor under en bro. Men Alka och Kappen blev kvar hos mig och jag blev kvar hos dem, säger Carolina som skrev sin bok under ett studieuppehåll från Chalmers.
Carolina Fredriksson är född 1985 och studerar arkitektur på Chalmers. Hon sällar sig nu till den växande raden av konstnärligt och artistiskt begåvade chalmerister, som Anna von Hausswolff och Annika Rosendahl.

Läs också:
Annika Rosendahl romandebuterar i sommar >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2010/05/27/annika-rosendahl-e94-romandebuterar-i-sommar

Foto: Emelie Asplund

One comment

  1. Pingback: Lysande recensioner för chalmeristen Carolina Fredriksson « Chalmers alumniblogg