Teknologernas uppmaning till Chalmers rektor: Bygg en bassäng på campus!Hör upp, Karin Markides!

Nu vill teknologerna ha en swimmingpool på Campus Johanneberg.
Det är en av de vilda idéer som kommer fram när P4-programmet Göteborg Direkt gick ut och frågade med sin mikrofon.
– Om du lyssnar nu, chalmersrektorn: Bygg en swimmingpool, för allas bästa! uppmanar en uppfinningsrik student.
Byggdammet kommer snart att yra på Campus Johanneberg när nystartade Johanneberg Science Park expanderar och utvecklar området till en levande stadsdel.
Bloggen har tidigare rapporterat om de stora planerna med allt från apotek till post och gatukök.
Och nu flödar idéerna och drömmarna fritt – i radioetern i tisdags fick teknologer och flanörer på Campus Johanneberg lämna sina önskningar till teknikparkens vd Mats Bergh (E92).
– Det är bra för Chalmers att få hit lite folk utifrån. Jag tror inte att det blir rörigt, utan bättre för de butiker och caféer som redan finns på området, sa en student i inslaget.
Det var P4:s reporter Ida Cliffordson som gick ut med sin mikrofon och bad om synpunkter. Ingen var kritisk till den planerade utbyggnaden, och drömmarna var både höga och lite mer realistiska.
Många ville se fler butiker, caféer och restauranger – och gärna fler gröna parkliknande utrymmen.
– Det finns redan krogar och så men det skulle vara gött med en riktig samlingspunkt som skulle kunna samla ihop alla. En stor fet wimmingpool hade varit det bästa. Om du lyssnar nu, chalmersrektorn: Bygg en swimmingpool nu, för allas bästa! uppmanar en av Chalmers kreativa studenter i radions Göteborg Direkt.
Ett annat av de vildaste förslagen var drömmen om en linbana på området:
– Jag vill ha en campustransport som man har på en del amerikanska campus. En linbana eller monorail som går runt campus mellan föreläsningssalarna. Det tror jag hade blivit väldigt uppskattat, sa en teknolog.
En av de intervjuade framhöll att det var viktigt att kombinera bostäder med aktiviteter som kan locka de som vistas på campus dagligen, det vill säga studenterna. Och fler gröna ytor kan i sig utgöra en dragningskraft för fler att komma och helt enkelt bara slå sig ner i skuggan under ett träd.
– Det blir som en egen ministad i staden, med fler ställen att äta på och annat som gör att alla människor kan känna sig välkomna, säger en kvinnlig student.
Mats Bergh välkomnar de idéer och önskemål som kommer fram i inslaget i Göteborg Direkt:
– Det är positivt att höra att det finns så många andra idéer än dom vi hade själva. Vi är fortfarande i en uppbyggnadsfas och har haft kontakt med studenterna och hoppas kunna ha kontakt med de kringboende i höst när vi har lite mer konkret att komma med, säger han till P4 Göteborgs reporter Marcus Léonarde.
Mats Bergh framhåller att ingenting kommer att ske över en natt, några byggplaner är inte fastlagda, och projektet har ett tioårigt perspektiv framåt.
Vad tycker du om de här idéerna om swimmingpool och linbana?
– Swimmingpool är inte en dum idé! Om det blir linbana eller nån annan form av transport vågar jag inte svara på i dagsläget, men vi är överens om att det behövs fler kollektivtransportmöjligheter om man ska kunna tillföra fler människor hit till området, säger han.
En av de mer konkreta planerna är att bygga en ny ingång i andra ändan av campus, eftersom den befintliga vid Chalmersplatsen redan är hårt belastad.
– Vi vill bygga en helt ny typ av kunskapsmiljö där vi i högre utsträckning blandar näringsliv, samhällsaktörer och akademi på ett och samma ställe. Jag tycker Chalmers är modiga som öppnar upp för en ny typ av akademisk miljö på det här sättet.
Några konkreta siffror över hur mycket Johanneberg Science Park och utvecklingen av området kommer att kosta finns inte, men Mats Bergh tror att det kan handla om en slutnota på omkring tio miljarder kronor, med utbyggnaden av kollektivtrafiken inräknad.
– Vi är i slutfasen av att sätta ihop ett förslag som ska diskuteras både med akademin, de företag som planerar att flytta hit och med de kringboende, så att vi hittar en lösning som kommer alla till nytta. Om jag får önska skulle jag vilja att den första inflyttningsfasen blir 2014. Då kan jag föreställa mig att vi börjar bygga i höst. Någon bortre gräns har vi inte satt.
– Jag skulle gärna vilja se gräsmattor där det rullar runt både dagisbarn och Nobelpristagare!
Mats Bergh får också frågan om inte sammanhållningen mellan chalmeristerna äventyras om man öppnar upp området för fler än de som studerar på Chalmers:
– Nej, det tror jag inte. Chalmersandan bygger på så mycket mer än det här slutna sällskapet, om man får uttrycka det så. Jag tror att det kommer att tillföra nåt positivt till Chalmers och dess studenter, säger han.
– Vi ska öppna upp den här kanten så att det blir ett flöde av folk som normalt sett inte har skäl att gå hit. Det är jätteviktigt att få hit en annan typ av klientel.
Mats Bergh säger många fler intressanta saker i den över sju minuter långa intervjun, som kan avlyssnas i sin helhet på Sveriges Radios webbplats, där du även kan höra de förbipasserandes idéer. Följ bara länkarna här nedan.

Foto: Faksimil från GP, skärmdumpar samt Jan-Olof Yxell, Chalmers

Hör studenternas förslag och drömmar >>>
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3371328

Lyssna på hela intervjun med Mats Bergh >>>
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3371316

Läs mer om Johanneberg Science Park >>>
www.johannebergsciencepark.com

Läs tidigare inlägg om Johanneberg Science Park >>>
Han ska blåsa liv i Campus Johanneberg [2011-08-11]
Mats Bergh (E92) går i spetsen för nyaste teknikparken [2010-09-24]