Karin Markides i Kunskapskanalen i morgonChalmers rektor och vd Karin Markides deltog i en paneldebatt om framtidens vetenskapsjournalistik under Vetenskapsfestivalen i Göteborg i maj.

I morgon, den 16 augusti, sänds hela debatten i SVT:s Kunskapskanalen med start klockan 17.40.
– Forskarna är inte tränade att föra fram sin kunskap på ett sätt som också för fram kritik. Man måste föra fram både det positiva och det negativa, och på så sätt bygga upp en tillit för den kunskap som förmedlas, säger Karin Markides bland annat i debatten.
Hon förklarar också att Chalmers arbetar mycket aktivt med att få forskarna att bättre förstå sin målgrupp och att öka allmänhetens förtroende för forskningen.
Seminariet FutureScienceJournalism arrangerades i samband med invigningen av Vetenskapsfestivalen i maj, med Chalmers rektor Karin Markides som en i den namnkunniga panelen.
– På Chalmers har vi jobbat aktivt för att samla våra styrkor i styrkeområden, och det är ett sätt att entusiasmera forskarna att vara med i olika sammanhang. Vi lägger en stor del av våra verktyg för kommunikation i det spåret, säger Karin Markides.
Debatten leddes av den erfarne vetenskapsjournalisten Jan-Olov Johansson och tog upp frågor som forskarnas förtroende hos allmänheten, forskarnas förmåga att berätta om sin forskning och medias granskning av forskningen.
Allra sist fick debattörerna uttala sig om hur de tror att mediasamhället ser ut om tio år.
– De sociala mediernas öppenhet och mångfald gör det väldigt svårt att veta vem som använder dem på rätt sätt, och det är en utmaning. Det finns väldigt många möjligheter att antingen förstöra eller utveckla de sociala medierna. En stor positiv sak med dem är att det cirkulerar tio gånger mer vetenskap i dem än i de traditionella medierna, säger Karin Markides och förutspår en våg av kunskapstörst hos människor.
I panelen satt även Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert, Sveriges Radios vd Mats Svegfors, Sydsvenska Dagbladets politiska chefredaktör Heidi Avellan, Formas huvudsekreterare Anna Ledin och Sveriges lantbruksuniversitets kommunikationschef Tina Zethraeus.

Foto: Utbildningsradion, SVT

Läs tidigare inlägg om paneldebatten om framtidens vetenskapsjournalistik >>>
http://chalmersalumni.wordpress.com/2011/05/18/markides-i-debatt-om-framtidens-vetenskapsjournalistik/

Se paneldebatten om framtidens vetenskapsjournalistik när som helst i UR Play >>>
http://urplay.se/164643