Alumnibloggen provgick paradenLeenden, fyrverkerier och väldigt glada människor.

När 2 000 nya chalmerister börjar på högskolan är det full fart, fest, flärd – och ganska högtidligt nånstans mitt i.

Eskorterade av Kvasthilda, Lilla My, Snobben och Lucky Luke tågar teknologerna från Götaplatsen till teknologgården på Campus Johanneberg.

Bloggen passade på att provgå paraden de avslutande metrarna och beblandade sig med sjöstudenterna.
Vilken underbar känsla!
Solen trängde igenom molntäcket, flickorna i Chalmersbaletten log sina vackraste leenden och AllianceOrchestret spelade fortare än nånsin.
Är det så här det känns att vara chalmerist, tänkte er trogne bloggare och njöt av att få vara en del av den fina stämningen för en stund.
– Det finns inget skönare än en sjöare, skanderade jag tillsammans med sjöstudenterna – ett av många slagrop som ekade över campus i förmiddags.
Nere på Götaplatsen hade Poseidon traditionsenligt klätts i smutsig labbrock, medan Fantomen registrerade varje rörelse och minsta vindpust.
På Chalmersplatsen hade Cortègecommittén parkerat sig i ett mysigt inrett lastbilsflak med fåtölj och soffa, och Charm delade ut svarta och röda ballonger.
På glasbalkongen ovanför entrén till Sveriges största kårhus talade Chalmers rektor och vd Karin Markides och studentkårens ordförande Emilia Liljeström.
– Välkomna till ert nya vardagsrum, sa Karin Markides och inledde med några inkännande och allvarliga ord om öppenhet och tolerans – inom högskolan och i samhället.
– Öppenheten är mycket viktig på Chalmers. Vi är stolta över att bejaka och försvara mångfald och samverkan över gränserna, slog hon fast.
Utan att nämna sommarens händelser i Norge förstod vi att de låg som en skugga bakom hennes omsorgsfullt valda ord.
Studentkårens ordförande Emilia Liljeström rev ner stort jubel och många applåder under sitt inspirerade tal:
– Ni har kommit hit för att studera vid en av Europas främsta högskolor. Utbildningen är självklart en viktig del, men här finns också någonting som är unikt, sa hon och uppmanade de 2 000 nya teknologerna att sträcka upp händerna mot himlen, så högt de kunde och klappa tre gånger.
– Nu förstår ni vad jag pratar om – gemenskap och chalmersanda! Det är just det här Chalmers Studentkår står för. I över hundra år har studenter engagerat sig för att göra studentlivet så roligt och givande som bara är möjligt! sa Emilia Liljeström.
Ett tredje både fint, roligt och välformulerat tal kom från mottagningskommitténs ordförande Johannes Schygge, som önskade teknologerna en givande mottagningstid under de fyra veckor som den kommer att pågå.
– Från och med i dag kan du vara den du vill, intressera dig för vad du vill och syssla med vad du vill. Men viktigast av allt – du kan uppnå vad du vill och det är bara du som avgör! sa Johannes Schygge.
Han tänkte också – redan lätt nostalgisk, lät det som – tillbaka på sin egen studiestart, som inte ligger mer än två år tillbaka i tiden:
– Det var hösten 2009. Jag minns solens ljus, fåglarnas kvittrande och alla nya vänner jag fick. Det var så roligt att jag ibland vill söka till Chalmers om och om igen, bara för att få drömma lite, säger mottagningskommitténs ordförande.
Den fyra veckor långa mottagningen har förberetts i månader. Till sin hjälp har Schygge inte mindre än 1 500 engagerade chalmerister som nu ger sitt yttersta för att få alla nya teknologer att känna sig välkomna och som hemma.

Text:Åsa Ekvall och Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs inlägg om 2010 års mottagningsdag >>>