Saabveteranen: Vi kan inte vänta hur länge som helst med att börja bygga bilar igenChalmeristen och Saabveteranen Håkan Danielsson (M78) går i pension vid månadsskiftet.

Han har tillhört de mer frispråkiga av biltillverkarens anställda, och var tidigare fackligt engagerad på företaget – ett arbete som gav honom medalj från Sveriges Ingenjörer 2009.
– Många kritiserar Victor Muller i dag, men utan honom hade vi inte funnits kvar. Jag har en känsla av att han kommer att lösa det nu också, säger Håkan Danielsson i en intervju med Göteborgs-Posten förra veckan.
Danielsson är en av Saabs verkliga trotjänare med 31 år på företaget bakom sig. Bloggen har skrivit om honom vid flera tidigare tillfällen, se länkar under det här senaste inlägget.
Under hela sommarens kris på Saab med försenade löneutbetalningar, jakt på finansiärer och hot om indrivningar, har Håkan Danielsson och hans ingenjörskollegor fortsatt att ta fram nya bilmodeller – business as usual.
– Eftersom vi har varit med om så mycket tror jag man är lite luttrad. Vi har en viss process vi jobbar efter, steg för steg. Man blir så upptagen av själva jobbet, så man sitter inte och funderar så mycket på om det är meningslöst eller inte, säger han.
Personalen är oerhört lojal med företaget, och Håkan Danielsson känner inte till särskilt många som sökt jobb hos andra arbetsgivare. Man väljer istället att stanna och tro på en framtid för Saab.
– Jag tror man tycker det är en bra arbetsplats när det fungerar. Företaget är inte jättestort, så man har bra inblick och upplever att man får vara med ganska mycket, säger Håkan Danielsson.
Men han tillägger för GP:s reporter Anna Holmqvist att alla är medvetna om att tiden kan rinna ut:
– Vi kan inte vänta hur länge som helst med att börja bygga bilar igen. Vi tappar ju förtroende på marknaden, säger Håkan Danielsson.

Foto: Faksimil från GP

Läs också:
Saabkrisen: Chalmeristen Håkan Danielsson en av dem som inte får någon lön >>>
Chalmerister på Saab och Volvo hyllas av facket >>>