MedTech West uppmärksammas i tidningsbilagaAvancerad medicinteknik utvecklas på plats i Västsverige. Nu uppmärksammas nätverket och teknikplattformen MedTech West i en ny temabilaga om medicinsk teknik i Svenska Dagbladet.

Stora delar av forskningen sker på Chalmers där Mikael Persson, professor i biomedicinsk elektromagnetik, är en av de ledande på området.
MedTech West har bara funnits i två år men redan rönt internationellt intresse för den så kallade ”strokehjälmen”, Strokefinder R10, som sedan en tid testas skarpt på patienter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Hjälmen, som påminner om en gammaldags ishockeyhjälm, är ett avancerat diagnosinstrument som genom mikrovågor snabbt kan avgöra om en patient drabbats av en propp eller en blödning.
Tidigare i år gästades bolaget Medfield Diagnostics, som utvecklat hjälmen, av näringsminister Maud Olofsson och utbildningsminister Jan Björklund, som båda fick prova hjälmen.
– Bakgrunden till hjälmen finns här på Chalmers, där vi har bedrivit mikrovågs- och antennforskning i decennier. När vi
kom i kontakt med den kliniska vården via MedTech West, vreds perspektivet till den akuta strokediagnostiken, som
dittills befunnit sig i en diagnoslucka, säger Mikael Persson i temabilagan.
Bakom nätverket MedTech West ligger Chalmers, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Högskolan i Borås. Syftet är att främja avancerad medicinteknik som leder till ny kostnadseffektiv vård inom regionens styrkeområden, samt nya företag.
– Det är så viktigt att förstå miljön. Medicintekniska forskare från Chalmers, GU och HB kommer hit och får direkt insyn i hur tekniken ska användas. Omedelbar återkoppling ökar utvecklingshastigheten och resultaten blir direkt anpassade för användaren. Acceptansen för ny teknik bland personalen ökar också med deras engagemang. Vi arbetar även aktivt att få in industrin tidigt i processen, säger Mikael Persson och Henrik Mindedal, administrativ ledare för MedTech West.

Foto: Faksimil från temabilagan samt Jan-Olof Yxell (bild på Mikael Persson)

Ladda hem artikeln om MedTech West här [pdf] >>>

Läs mer om MedTech West >>>
www.medtechwest.se

Läs tidigare inlägg om strokehjälmen >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/07/02/strokehjalmen-fran-chalmers-testad-pa-ministerniva