Chalmerister fick Göteborgs Companipris 2011Göteborgsföretaget Idevio – grundat av chalmeristerna Patric Nordström (D93) och Johan Persson (D90) – har rejält med vind i seglen just nu.

I november 2010 utnämndes Idevio till Årets företag på den prestigefyllda Mobilgalan i Stockholm.
Och häromveckan hedrades företaget med Göteborgs Companipris.
Det är andra året i rad som entreprenörspriset går till ett bolag med rötter på Chalmers.
Mjukvaruföretaget Idevio utvecklar programvara för att kunna visa kartor, söka adresser och navigera. På kundlistan finns försvarsmakten, Ericsson, Logica, Pocketmobile och Appello.
Den riktiga raketen bland produkterna är kartappen Locago för helt vanliga smarta mobiler – den har blivit en kioskvältare för Nokia- och Android-telefoner.
Locago var det mest nedladdade kartprogrammet i Nokias app-butik OviStore förra hösten, med mellan 10 000 och 20 000 nedladdningar – varje dag.
I vintras lanserades den nedladdningsbara citykartan också i en version för Android-mobiler.
I en intervju med tidningen Computer Swedens reporter Karin Myrén säger Patric Nordström att det är svårt att få genomslag i den enorma floden av mobilappar som slåss om användarnas uppmärksamhet:
– Vi tror mycket på appar som kanal. Även om det egentligen inte är en teknikrevolution, utan en förändring av ett beteende, är det först nu man kan börja tjäna pengar på mobila applikationer. Men det är en stor utmaning att synas i bruset, säger han.
Med Idevios teknik går det att skapa mervärde i kartappen genom att komplettera med till exempel erbjudanden från företag i närheten, bilder och annan dynamisk information. Det ger programmet potential att vara något mer än bara en vägvisare – och det tror Patric Nordström är framtiden.
– I dag är bakgrundskartan en sak men allt eftersom man vänjer sig vid kartor i bilen, telefonen och på webben kommer man att vilja integrera en annan typ av innehåll ovanpå dem, säger han till Computer Sweden.
Idevio grundades 2002 av chalmeristerna Patric Nordström, vd, och Johan Persson. I företagsledningen sitter också chalmeristen Jonas Lindén, CSO. Förutom av grundarna själva ägs bolaget av Chalmers Innovation, Innovationsbron och en grupp affärsänglar.
I dag har Idevio tio anställda och en omsättning på närmare sex miljoner kronor.
När branschtidningarna Mobil och Mobil:Business arrangerade den tionde Mobilgalan den 11 november 2010, tog Patric Nordström emot utmärkelsen Guldmobilen i kategorin Årets företag:
”För att med sin smarta kartapp Locago, med enkelhet och nyttig lokal information, skapat en av de populäraste apparna på Ovi Store, med över 20.000 nedladdningar om dagen runtom i världen”, skrev juryn i sin motivering.
– Jag är mycket glad att vi fick det här fantastiska priset. Det är ett erkännande av vår överlägsna kartteknik som används av Locago, stora företag och av den svenska försvarsmakten. Jag vill tacka våra fyra miljoner användare och det hårt arbetande teamet på Idevio som gjorde detta möjligt, sa Patric Nordström när han tog emot Guldmobilen.
Häromveckan var det dags för Idevio att ta emot Göteborgs Companipris när det delades ut för artonde året vid invigningen av Kulturkalaset på Kajskjul 8. Göteborgs Companipris delas ut av Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co, som på detta sätt vill uppmuntra gott företagande och idérika initiativ i staden. Prisutdelare var Annelie Hulthén, ordförande i Göteborg & Co och kommunstyrelsen, och näringslivsgruppens chef Birgitta L-Öfverholm.
2010 gick priset – som består av 25 000 kronor samt en statyett – till chalmeristen Christian Sjöberg (Z02) och hans livsverk NetClean Technologies. Det startade ett veritabelt prisregn över Sjöberg, och frågan är om Idevio utlöser en liknande lavin av hedersbetygelser.
Årets andra mottagare av Göteborgs Companipris är Gothenburg Film Studios.
Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co är ett nätverk mellan staden, näringslivet och akademin. Sedan starten för över 20 år sedan har Näringslivsgruppen satsat 100 miljoner kronor i olika projekt. Allt för att stödja Göteborgs utveckling inom de tre huvudområdena: näringsliv, kunskapsmiljö och evenemang.

Om Idevio
Idevio AB utvecklar geografisk programvara baserat på RaveGeo, en patenterad teknik för att packa och överföra digitala kartor. RaveGeo minskar databasens storleken med 90-95% och maximerar snabbhet och prestanda. Verktyg från Idevio används för internet och mobila tillämpningar i alla miljöer, på såväl arbetsstationer som handdatorer. Idevio utvecklar både komponenter och OEM lösningar.

Foto: Linus Höök, Mobil, samt skärmdump från computersweden.idg.se

Läs mer:

Idevio hittar sin väg med smarta kartor >>>
computersweden.idg.se/2.2683/1.347629/idevio-hittar-sin-vag-med-smarta-kartor

Chalmerist prisad för kamp mot barnporren >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/05/25/chalmerist-prisad-for-kamp-mot-barnporren/

Idevios webbplats >>>
www.idevio.com