Lysande recensioner för chalmeristen Carolina FredrikssonDrabbande, egensinnig, skicklig och starten på ett betydande författarskap.

Lovorden haglar över chalmeristen Carolina Fredrikssons debutroman ”Flod”.
Recensenterna har tävlat om superlativen sedan boken utkom på anrika Albert Bonniers förlag för en dryg månad sedan.
Håll utkik efter Alumnibloggens kommande tävling, där du kan vinna ett eget exemplar!
Jämförelser med John Steinbeck, Samuel Beckett, Mare Kandre och Lotta Lotass – chalmeristen, arkitektstudenten och fotografen Carolina Fredriksson är sommarens mest hyllade romandebutant.
”Flod”, som handlar om de övergivna barnen Alka och Kappen, som framlever sina dagar under en bro i en ödelagd framtidsvärld, lovordas av en närmast enig kritikerkår.
I en intervju med nyhetsbyrån TT Spektra, som publicerades i Helsingborgs Dagblad den 28 juli, berättar Carolina Fredriksson mer om bakgrunden till sin bok och varför hon valt att inte bestämma geografisk plats för berättelsen:
– Jag hade tydliga bilder av platsen när jag började skriva och såg bron och husbilen framför mig. Men om de hade bott i en lägenhet i en namngiven stad hade det varit så lätt att skuldbelägga någon för att Alka och Kappen lever som de gör. Varför reagerar inte grannarna? Jag ville lyfta frågeställningar ovanför idéer om vad som är rätt eller fel, säger hon till TT Spektras reporter Erika Walukiewicz.
Hon säger också att karaktärerna var det viktigaste för henne under arbetet med romanen. Med tiden upptäckte hon att hon började lyssna på vad de sa, betrakta händelseförloppet och se vart historien tog henne.
– Jag undrade vad som skulle hända om jag gav Alka en revolver. Jag gjorde det och så blev det som det blev. Det här är lite av ett världsbygge där jag sätter upp egna regler. Det finns till exempel inga mobiler i den värld Alka och Kappen lever i och det är för att jag har bestämt att det inte ska finnas, säger Carolina Fredriksson.

”Det är en bok att minnas länge, om floden mellan oss och dem på andra sidan gränsen, i en värld där det inte finns någon socialtjänst, bara stadsplanering”, summerar Kulturnytts Jon Jordås i radions P1, och jämför författaren med Mare Kandre och akademiledamoten Lotta Lotass.
I Göteborgs-Posten anar Cecilia Nelson att ”Flod” kan vara början på ett betydande författarskap:
”Berättelsen är en stram, karg skildring av en limbotillvaro där svälten och kylan mäter ut tiden lika gastkramande som i Steinbecks Vredens druvor. Språket är återhållet och på samma gång mjukt böljande. Man får en känsla av att allt som sägs är viktigt”, skriver hon och tillägger att den uteblivna placeringen av berättelsen i yttre tid och rum gör den ”obehagligt påträngande”.
Svenska Dagbladets kritiker Eva Johansson tycker att Carolina Fredrikssons roman är rent hypnotisk, ”fylld av skarpa iakttagelser och precist registrerade detaljer”. Det går inte att sluta läsa.
”Flod är kort sagt en imponerande debut av en författare som har något att säga, som vågar ta risker och som redan med sin första bok visar att hon står på egna ben”, skriver Eva Johansson.
Lennart Bromander tycker att Carolina Fredriksson bygger in en otäck spänning i den detaljerade skildringen av Kappen och Alkas torftiga vardag och fantasilekar. Där finns ett dolt hot som gör att läsaren blir mer och mer engagerad ju längre berättelsen pågår.
”Till att börja med läser jag Flod lätt förströdd, men romanen växer och lämnar mig inte efter avslutad läsning”, summerar Bromander i Aftonbladet.
Författarens öga för detaljer är också något som Expressens namnlöse recensent lyfter fram som en styrka:
”Romanens styrka är möjligen också dess svaghet, en oundviklig monotoni. Men det är en mycket fin debutroman”, skriver Expressen.
Tidningen Kulturen skriver att ”Flod” är som en blandning mellan Ernest Hemingway och Franz Kafka – ledtrådarna i språket är få, frågetecknen många, och det gör romanen ”infernaliskt spännande”, tycker recensenten Christer B Johansson:
”Varseblivningen skakar, verklighetsbilden rubbas. Rasande skickligt gjort, Carolina Fredriksson!”, utropar han.
Dagens Nyheters Jonas Thente tror sig ha räknat ut att ”Flod” utspelar sig vid Älvsborgsbrons norra fäste:
”När jag läser Carolina Fredrikssons debutroman ‘Flod’ kan jag inte göra mig fri från övertygelsen om att det är just vid detta norra fäste som det hela utspelar sig”, skriver han i sin recension den 22 augusti.
Thente menar att Carolina är en benådad berättare som ”andats liv i sin debutroman”.
Bodil Juggas på Arbetarbladet är helt lyrisk:
”Flod är ångestskriet på Munchs bro omvandlat till nödrop underifrån. Flod är skör och vass och skrämmande och samtidigt farligt vacker. Carolina Fredrikssons första roman har mytiska drag. Hon studerar till arkitekt. Hon bygger ett eget landskap man inte kan glömma. Hon imponerar stort”, skriver hon och lyfter fram de scener i boken där Alken och Kappen genomför resor med sin husbil i fantasin, och låtsas att de flyger över världen.
”Till Nordpolen, Sydamerika, Marocko! De tar plats i förarsätet och navigerar efter sin enda bok, en trasig atlas; ‘husbilen skakade, lösgjorde sig ur sitt ingrodda markfäste och lyfte med ett ryck. Snart svepte moln mot motorhuven och fiskmåsar gled i jämnhöjd med dem och gjorde dem följe’.”
Bodil Juggas jämför med Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och Harry Potter, och ser Alka och Kappen som ”våra präktiga barnhjältars direkta motsatser”.
Hallandspostens recensent Dan Sjögren tar även han fasta på de fantastiska avsnitten där barnen flyr misären genom att fara ut på äventyr:
”Det är fantastiska avsnitt, berättade helt på barnens villkor. Fredriksson behåller järnhårt deras perspektiv och låter bilen flyga fram över isarna i Arktis och segla in över ‘molnmassor som vrider sig omkring dem, likt rökiga andetag'”, skriver Dan Sjögren och kallar ”Flod” för en ”obönhörligt saklig och stark skildring”.
Författaren Conny Palmkvist – som själv skrivit flera hyllade romaner – recenserar Carolina Fredrikssons debut i Helsingborgs Dagblad. Han saknar Kappen och Alkan efter läsningen och vill omedelbart läsa boken en gång till:
”Man vill helt enkelt veta mer om vad som döljer sig under ytan. Här finns nytt att upptäcka vid varje läsning. Och det om något säger väl det mesta om hur vattentätt författaren byggt sin ödesmättade värld. Arkitekturen är nästan oklanderlig redan på första försöket”, skriver Conny Palmkvist.
För Carolina Fredriksson måste lovorden och hyllningarna vara både en revansch och en lättnad. Hon är ordblind, avslöjar hon i en intervju i Göteborgs-Posten den 6 augusti, men gjord innan några recensioner publicerats:
– Jag har alltid fått tampas med språket. Jag tänker inte att jag skapar nya ord. Jag letar ofta efter ord och tycker att jag har hittat dem. Sedan har jag plockat bort en del, säger hon till tidningens reporter Johanna Hagström, som förklaring till varför romanen också innehåller ord man inte kan slå upp i SAOL – som ”solblinkande” och ”solmörk”.
Chalmers alumniblogg har fått en kartong med Carolinas bok av förlaget, och du har chansen att vinna ett signerat exemplar. Mer information om tävlingen kommer inom kort.
Håll utkik!

Foto: Emelie Asplund samt faksimiler från Göteborgs-Posten och Helsingborgs Dagblad

Läs mer:

Läs ett utdrag ur Flod >>>
http://media.bonnierforlagen.se/bladderex/?isbn=9789100126155

Carolina Fredriksson om nya boken i Situation Sthlm >>>
http://chalmersalumni.wordpress.com/2011/07/01/carolina-fredriksson-om-nya-boken-i-situation-sthlm

Chalmerist romandebuterar på Bonniers >>>
http://chalmersalumni.wordpress.com/2011/06/28/chalmerist-romandebuterar-pa-bonniers

Carolina Fredrikssons presentation av sig själv i Svensk Bokhandels stora höstboknummer >>>
http://www.svb.se/bokfakta/debutant/carolina-fredriksson

Intervju i Helsingborgs Dagblad: Debutant bygger egna världar
http://hd.se/noje/2011/07/28/debutant-bygger-egna-varldar

Recensioner av ”Flod” >>>

Dagens Nyheter: Från begåvad till benådad
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/carolina-fredriksson-flod-1

Svenska Dagbladet: Ett hypnotiskt sug
http://www.svd.se/kultur/litteratur/ett-hypnotiskt-sug_6355798.svd

Göteborgs-Posten: Början på ett betydande författarskap
http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.686744-carolina-fredriksson-flod

Aftonbladet: Dolt hot
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13401600.ab

Expressen: Människor under en bro
http://www.expressen.se/kultur/1.2513022/manniskor-under-en-bro

Dagensbok.com: Vidunderligt bra
http://dagensbok.com/2011/07/29/carolina-fredriksson-flod

Arbetarbladet: Flod är skör, vass och farligt vacker
http://arbetarbladet.se/kultur/1.3759871-flod-ar-skor-vass-och-farligt-vacker

Helsingborgs Dagblad: Livet under bron
http://hd.se/kultur/boken/2011/08/02/livet-under-bron

Hallandsposten: Stark skildring av barn som lever i misär
http://hallandsposten.se/nojekultur/recensioner/bokrecensioner/1.1308114-stark-skildring-av-barn-som-lever-i-misar

Tidningen Kulturen: Hur länge har de varit fast där under bron?
http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/9676-litteratur-carolina-fredriksson-flod

Kulturnytt, Sveriges Radio: En bok att minnas länge
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4623293