Chalmerist öppnade börsen i New YorkAnders Gustafsson (E84), chalmerist och vd för Zebra Technologies, ringde i börsklockan när handelsveckan öppnades i New York häromveckan.

– Jag var oerhört hedrad över att få möjlighet att offentligt tacka våra medarbetare, partners, kunder och aktieägare för deras stöd och engagemang under de senaste 20 åren, säger han i en kommentar till Alumnibloggen.
Att öppna New York-börsen genom att ringa i klockan under den så kallade opening bell-ceremonin räknas som ett av de finaste uppdragen för amerikanska börs-vd:ar.
Den 15 augusti hade turen kommit till svensken, göteborgaren och chalmeristen Anders Gustafsson, som fick möjlighet att på detta sätt fira att hans bolag Zebra Technologies funnits på börsen i 20 år.
– Det var ett spännande sätt att fira Zebra Technologies 20 år som ett offentligt börsnoterat bolag. Det var också ett utmärkt sätt att hedra de ansträngningar och den lojalitet som våra över 2 000 anställda, våra värderade partners och lojala aktieägare visat, säger Anders Gustafsson.
Zebra Technologies är en amerikansk skrivartillverkare med kontor i 26 länder. Deras högteknologiska lösningar för snabbutskrifter genom så kallad RFID-taggning har blivit världsledande.
Svensken Anders Gustafsson är företagets vd sedan 2007. 51-åringen är född och uppvuxen i Göteborg, och har haft framskjutna positioner på bolag som Spirent Communications, Tellabs, Motorola och Network Equipment Technologies. Han är bosatt i Deerfield, Illinois, norr om Chicago i USA, och sitter i styrelsen för bland annat US Friends of Chalmers, ett uppdrag han skattar högt.
– Det är en fin alumnorganisation inriktad på att främja Chalmers genom att identifiera nya kontakter och samla in pengar för att stödja högskolans verksamhet, förklarar Anders Gustafsson.
Efter sin chalmersexamen har han till största delen bott i USA, men även i Asien, England och Sverige periodvis.
??Vad minns du bäst från din chalmerstid?
– Här måste jag svara alla vänner jag lärde känna. Och alla kalas!
Under studietiden var han också vice säljchef i Chalmers Engineering Trainee Appointment Committee (CETAC). Han har behållit kontakten med Chalmers sedan han utexaminerades 1984. Förutom sin utbildning till civilingenjör har Anders Gustafsson vässat sitt cv med en MBA från anrika Harvard Business School.
Bland Anders Gustafssons uppdrag från senare tid lyser också hans engagemang som deltagare och talare vid The National Summit i Detroit för två år sen. Det var en nationell storkongress som samlade de främsta topparna inom amerikanskt näringsliv, myndigheter och universitetsvärld.
Syftet var att diskutera fyra frågor av avgörande betydelse för landets framtid i den globala ekonomin – teknik, energi, miljö och produktionsteknik. Bland de övriga talarna märktes namn som Microsofts vd Steve Ballmer, flera senatorer och många professorer.
The National Summit rankades som världens sjunde mest inflytelserika toppmöte av prestigefyllda tidskriften Forbes förra året.

Öppningsceremonin på Nasdaq-börsen är till för att uppmärksamma större milstolpar och händelser inom de börsnoterade bolagen. För Zebra Technologies markerade det 20 år på börsen – och en aktie som gått upp med 900 procent i värde sedan introduktionen, jämfört med den genomsnittliga uppgången på 300 procent.
– Det är en imponerande avkastning för våra investerare, säger Anders Gustafsson till Alumnibloggen.
Att ringa i börsklockan är ett stort ögonblick för varje amerikansk börs-vd. New York-börsens hela fokus och intresse riktas mot dagens öppningstalare, som belönas med dånande applåder och jublande publik.
– För ett bolag som vårt får en sån här händelse stort genomslag. Jag var oerhört hedrad över att få möjlighet att offentligt tacka våra medarbetare, partners, kunder och aktieägare för deras stöd och engagemang under de senaste 20 åren, och att erkänna deras bidrag till företagets framgångar.
– Det är också en sann ära att listas bland så många av de företag som verkligen har förändrat inte bara näringslivet, utan hela vår förståelse av världen omkring oss, säger Anders Gustafsson.
I sitt tal fokuserade han på Zebra Technologies utveckling och framgångar sedan börsintroduktionen 1991, och avslutade med en utblick framåt.
– För tjugo år sedan var Zebra ett ungt och växande företag som drevs av efterfrågan på streckodsläsning och -märkning. Sedan dess har både vårt företag och våra kunders behov vuxit som affärsidé, och tekniken har utvecklats. Under de kommande 20 åren kommer vår teknik att ge företagen den information de behöver i realtid för att kunna fatta smarta, strategiska affärsbeslut.
Anders Gustafssons tal på Nasdaq-börsen den 15 augusti kunde följas i livesänd tv över hela USA. På plats i New York fanns nyckelpersoner från Zebra Technologies, samt viktiga investerare och samarbetspartner.
I en intervju i Dagens Industri den 16 augusti säger Anders Gustafsson att Zebra-aktien gick upp med en procentenhet direkt efter hans tal. Och det såg länge ut som om den gångna veckans allmänna börsras hade bromsats.
Nu vet vi att det bara var en tillfällig frist.
– Det har helt klart varit instabilt på marknaden och det har skapat osäkerhet i hela världen. I tider som dessa är det därför särskilt viktigt för investerare att vara fokuserade på fundamenta, och inte på stämningen på marknaden, säger Anders Gustafsson till Alumnibloggen.
Zebra Technologies har ändå gått starkt genom de senaste årens oro i världsekonomin med en förhållandevis god tillväxt och lönsamhet.
– Som företag har vi alltid fokuserat på långsiktig tillväxt, och inte på kortsiktiga svängningar på marknaden. Det har tillåtit oss att skapa och låter oss fortsätta att skapa värde för våra aktieägare.
Anders Gustafsson ser optimistiskt på framtiden:
– Jag är mycket entusiastisk över vad som väntar för Zebra Technologies, och jag är stolt över att vara en del av ett sådant starkt företag. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt med att försöka göra data mer intelligent, säger han.

Foto: Faksimil från Dagens Industri, samt National Summit.

Se Anders Gustafsson ringa i börsklockan >>>
social.nasdaqomx.com/videodetail.cfm?EntryID=1223

Läs mer om Zebra Technologies >>>
www.zebra.com

Läs mer om US Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org