Kårhuset fyllde tio med visioner och minnenKön till tårtorna ringlade lång när Chalmers kårhus fyllde tio år tidigare i dag.

Kalaset väckte minnen hos studentkårens vd, chalmeristen Peter Alehammar (V82):
– För tio år sen var huset helt tomt när jag gick omkring här. Vi visste helt enkelt inte vad vi skulle använda det till. Det var nästan så att man blev rädd, säger han.
Det är tisdagen den 13 september 2011. För tio år sedan invigdes Chalmers nya kårhus på Campus Johanneberg med pompa och ståt. Huset, ritat av chalmersutbildade arkitekten Gert Wingårdh (A75) belönades med arkitektsveriges finaste utmärkelse, Kasper Salinpriset, 2001.
Om byggnaden tedde sig ödslig då, råder raka motsatsen nu: Chalmers kårhus sjuder av liv och rörelse – teknologer, restauranger, bokhandel, spexets biljettkur och mötesplatser i varje vrå.
– I dag börjar vi bli trångbodda, huset är nästan för fullt, trots att det är Sveriges största kårhus, säger Peter Alehammar.
Han tillträdde som vd 2004 med det uttalade uppdraget att fylla kårhuset med verksamhet och liv. Nu finns här bra service, flera restauranger och en bokhandel med schysta priser.
– Kårhuset är också unikt på det sättet att man fick chalmerister att skänka så mycket pengar att det blev möjligt att bygga det. Jag kommer ihåg att alla sa att det aldrig skulle gå i Sverige. Men vi sa att är det nånstans det kommer att gå så är det på Chalmers, säger Peter Alehammar.
2001 var han högskolans alumnikoordinator. Tio år senare är han på tioårskalaset och minglar med Chalmers nuvarande alumnikoordinator, chalmeristen Peter Hellqvist (KB03) (till vänster på bilden ovan).
Kön till kaffet och tårtan ringlade lång, och Chalmers Baroqueensemble underhöll kalasgästerna.
Kårordförande Emilia Liljeström höll ett kort och kärnfullt tal där hon bland annat sa att det nu är dags att staka ut framtiden och fundera över hur kårhuset ska vara om ytterligare tio år.
– Kanske vill vi ha ett innertak av glas på innergården så att vi får en vinterträdgård. Kanske vill vi ha ett 26-våningarshus med restaurang ”Higher than Heaven” på toppen. Framtiden avgörs nu och satsningarna måste göras i dag. Det är dags att börja jobba för framtidens kårhus! sa Emilia Liljeström i sitt tal som också ligger på YouTube.
Er trogne bloggare fick ett kort snack med Emilia efteråt:
– Det känns fantastiskt att vi har gått från ett tomt hus till att vara ett hus för alla – både nya och gamla chalmerister. Jag är otroligt nöjd med hur det är i dag, men det är dags att börja jobba med hur vi vill att det ska vara om tio år. Det finns många idéer för ett större och ännu mer modernt kårhus, säger Emilia Liljeström till Alumnibloggen.

Foto: Michael Nystås (stillbilder) och Noelle Madsen (filmklippet)