Chalmers världsturné startar i BrasilienSao Paulo, Boston, New York, Paris, Istanbul, Thessaloniki, Peking, Delhi och Dubai.

Med start i Brasilien i fredags ger sig Chalmers i höst ut på världsturné.
Det är en jättesatsning som tar högskolan till 18 städer i åtta länder på tre månader.
– Jag har med mig ett attraktivt erbjudande och ett universitet att vara stolt över, säger Cecilia Hillman, internationell kommunikatör på Chalmers.
Hon landade i Brasilien redan i torsdags – och träffade sen potentiella chalmerister på den stora utbildningsmässan FPP EDU Media i Sao Paulo hela den gångna helgen. Det är landets största stad med över elva miljoner invånare.
– Turnén vi gör nu är till största delen ett helt eget initiativ av Chalmers. I Peking och Shanghai gör vi en insats tillsammans med Svenska Institutet och några andra svenska lärosäten, men ofta sammanfaller inte våra prioriterade områden med varandra, förklarar Cecilia Hillman.
Chalmers har en uttalat internationell strategi och profil inom forskning och utbildning. Högskolans mål är att andelen internationella studenter ska vara minst 30 procent.
– Då krävs det att vi möter studenterna på deras egen hemmaplan och kan erbjuda dem ett personligt möte, som underlättar deras val av utbildning, säger Cecilia Hillman.
Det är henne som de potentiella chalmeristerna möter under högskolans världsturné hösten 2011. De närmaste tre månaderna besöker Chalmers 18 städer i åtta länder. Efter Brasilien väntar USA, Frankrike, Turkiet, Grekland, Kina, Indien och Förenade Arabemiraten.
– En stor del handlar om att lära känna marknaderna och få reda på vilka frågor studenterna tycker är viktiga när de ska välja utbildning, säger Cecilia Hillman.
I Brasilien den gångna helgen hade hon sällskap av Anders Fredén från Chalmers centrala studievägledning – och i USA nästa vecka deltar hans kollega Lena Lundström.
– Det är ett tajt schema där vissa saker kommer att pågå parallellt. Vi besöker även två mässor i Los Angeles och San Fransisco, där Chalmers kommer att företrädas av US Friends, förklarar Cecilia, som tycker att det är ett spännande samarbete.
Hon har varit kommunikatör och huvudansvarig för högskolans internationella studentrekrytering sen våren 2010, då Chalmers bestämde sig för att kraftsamla inför de nya studieavgifterna som införts från och med i höst för utomeuropeiska studenter. Konkurrensen hårdnar och Chalmers är nu ett bland många lärosäten som slåss om samma målgrupp.
– Den internationella miljön på Chalmers måste vara harmoniserad och välavvägd. Därför är det så klart även viktigt att inte enbart få hit betalande studenter – vi behöver också studenter från Europa, förklarar Cecilia.
Under höstturnén besöker Chalmers för första gången Turkiet, som är en ny prioriterad marknad för högskolan:
– Det är viktigt att gå in på nya marknader med öppna sinnen. Vi behöver både lyssna och berätta för att lära oss hur man bemöter varje region på bästa sätt.
Nu i september har Chalmers anställt ytterligare en kommunikatör för internationell rekrytering – Kerstin Jönsson, som närmast kommer från en motsvarande tjänst vid Göteborgs universitet. Hon blir nu ett välkommet nytillskott i det viktiga arbetet, och kommer också att få resa en del och representera högskolan på internationella mässor.
– Om vi ska lyckas i våra ambitioner kräver det resurser, och fler personer som får erfarenhet av att möta studenter ute i världen, säger Cecilia Hillman.
??Hur känt är Chalmers internationellt egentligen?
– Inte så kända som vi gärna vill tro. Ibland kan studenter av en ren händelse ha hört namnet nämnas, men för det mesta vet de inte ens vart Sverige ligger, konstaterar Cecilia.
??Vad tar du med dig i bagaget?
– Chalmers attraktiva erbjudande för studenter och doktorander, några vepor och rollups – och ett universitet att vara stolt över!

Se hela turnéplanen för Chalmers världsturné >>>
www.chalmers.se/en/education/next-stop/Pages/meet-us.aspx

7 comments

 1. Michael Nystås

  Hej, Gustav! Ja, det var en riktigt bra fråga! Sanningen är givetvis att vi gärna vill att brasilianska studenter ska komma hit! Tack för att du läser bloggen!

  Vänliga hälsningar

  Michael Nystås
  Kanalansvarig

 2. Gustav

  Jag frågar eftersom man för ett år sedan inte kunde det. Ett sätt att locka brasilianare till Chalmers skulle ju vara att låta chalmerister studera utomlands i just Brasilien. Tänk om ett gäng brasilianare kommer hit och inspirerar chalmerister till att studera i Brasilien. Då går ju inte det. Lite synd.

 3. Leo

  I’m a Brazilian guy and I’ve just started my Masters programme at Chalmers.
  Firstly, I would like to thank Chalmers and Swedish Government for offering free education to EU students… I’m an Italian citizen too and that’s why I’m here. =)

  Unfortunately, in Brazil students practically don’t have any kind of help/support from the Brazilian Government when it comes to study abroad. (I didn’t find any of it… only promises though)

  I hope Chalmers can help us to change that sad reality in Brazil.

  Good job guys!
  Lycka till

 4. Pingback: Chalmers kickstartar kinesisk Facebooksida « Chalmers alumniblogg