Stjärnspäckad invigning av Mötesplats LindholmenTrollkarlar, festklädda fanbärare och gräddan av västsvenskt näringsliv, samhälle och akademi.

Och en arbetssökande fiskare från Åstol.
Alla var där på den stjärnspäckade galainvigningen av Mötesplats Lindholmen förra veckan.
– Det här visar att vi är redo – vi har fått ihop våra fysiska miljöer, våra organisationer och det känns som om vi kan visa upp det nu. Vi tar vårt nationella ansvar och det kommer man i Stockholm också att se inom kort, sa Chalmers rektor Karin Markides i kvällens panelsamtal.
Det blev en kolossalt välbesökt tillställning där de över 500 gästerna möttes av såväl vackert väder som futuristiskt utformade lokaler där till och med kortläsarna blänkte som nyputsade skor i en science fiction-rulle.
En tipsrunda hade lägligt riggats som en rundpromenad genom de nya lokalerna, snitsigt hopskarvade med den spektakulära byggnaden Kuggen, som man omedelbart vill hyra in sig i.
Kluriga frågor utmanade, storögda gäster – såväl vuxna som barn – kastade imponerade blickar på de enormt funktionella mötesplatserna där till synes varje vrå utnyttjats, samtidigt som planlösningen erbjuder generöst med luft. Utplacerade ståbord där bordsskivorna var whiteboards inbjuder till spontana möten. Lyxiga kaffemaskiner, studenter som dröjt sig kvar och den fingerfärdige trollkarlen Jakob Ståhle, fanns bland dem som mötte besökarna under tipsrundan.
Frågorna handlade om essentiella ting som hur många styrkeområden Chalmers har (8), samt vem som skapat den flytande skulpturen ”Tempel för tvivel och hopp” i vattnet utanför lokalerna (Kent Karlsson).
Begynnelsebokstäverna i de rätta svaren skulle sedan kastas om till ett sammanfattande ord för kvällen: Samverkan. Det kan avslöjas eftersom tävlingen avgjordes och priserna – bland annat hotellnätter och restaurangbesök – lottades ut redan samma kväll.
En utställning om Chalmers styrkeområden invigdes också denna afton.
Mer från rundvandringen:
Åtta trämontrar smälte in fint i den ultramoderna miljön och presenterade styrkeområdena i en helt ny utställning som arbetats fram av den flyhänte kommunikatören Johan Wetterberg på Kommunikation och marknad.
Chalmers prisade hovfotograf Jan-Olof Yxell scannade av vimlet med sitt objektiv och passade samtidigt på att öppna sin egen utställning chalmeriana i Kuggens källarplan.
Denna händelserika afton hände det sig också att Chalmers grundare William Chalmers – gestaltad av Philip Larsson – höviskt höll upp dörrarna för inpasserande gäster.
Kuggens arkitekt, chalmeristen Gert Wingårdh (A75) gick omkring och myste. I vimlet skymtade också kändisar som Hogias Bert-Inge Hogsved (F67), astronomen och hedersdoktorn på Chalmers, Marie Rådbo, Eva Henriksson och Birgitta L-Öfverholm från Göteborg & Co, förre stadsbyggnadsdirektören Lars Ivarson, kommunstyrelsens tidigare ordförande Göran Johansson, Fredrik Hörstedt, vice vd på Chalmers Professional Education och donatorn och entreprenören Sievert Larsson.
Rutinerade moderatorn och sångerskan Karin Klingenstierna ledde den formella invigningsgalan inne i teknikparkens största hörsal med plats för uppemot 1 500 gäster. Hon klev in på scenen till tonerna av dånande symfonirock och inledde med att visa en görfräck reklamfilm för mötesplatsen, som på engelska kallas Open Arena Lindholmen. ”Där science möter business” var mantrat som hamrades in.
Och temat för kvällen var att knyta band, inte lösa upp dem. Därför låg det korta rep på varje gästs stol, rep som så småningom skulle knytas samman och symbolisera den samverkan som sker och kommer att ske på Lindholmen i fortsättningen.
– Om ni håller reda på repen så ska jag försöka att inte tappa tråden, skämtade Karin Klingenstierna.
Hon fick god hjälp med göteborgsvitsandet av Knut Agnred, chalmerist och välkänd medlem i Galenskaparna & After Shave. Agnred var kvällens stora stjärna och spann glatt vidare på knutpunkt-temat medan han, tillsammans med pianisten Jan Corneliusson, framförde älskade paradnummer som ”Svärföräldrarna”, ”Borås Borås” och ”Under en filt i Madrid”.
En av hans folkkära gubbar, den arbetslöse fiskaren Åke från Åstol, fick inleda Knut Agnreds halvtimmeslånga show på Lindholmen.
I ett avslappnat panelsamtal från scenen deltog Chalmers rektor Karin Markides, Göteborgs universitets rektor, chalmeristen Pam Fredman (K73), Volvo Technologys vd, chalmeristen Malin Persson (I90), Sveriges eu-kommissionär Cecilia Malmström, Lindholmen Science Parks styrelseordförande Hasse Johansson, SVT:s Albert Svanberg, kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén och Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Cecilia Malmström mindes hur hon för tjugo år sedan undervisade på komvux på Lindholmen. Det var ett helt annat Lindholmen, som inte ens vagt påminde om dagens kreativa och pulserande miljö.
– De kunskaps- och innovationskluster som nu byggs upp inom EU fungerar som Lindholmen – som mötesplatser för företag, studenter och forskare, kopplade i ett nätverk med nära samverkan i sin omgivande miljö, sa Cecilia Malmström.
Samma dag som Mötesplats Lindholmen invigdes presenterades en ny utvärdering av dagens 16 EU-kluster, och Malmström hade stora framtidsvisioner för Lindholmen Science Park:
– EU-kommissionen kommer i slutet av året att föreslå nya kluster. Det vore väl alldeles utmärkt att bli ett av de här nya klustren, till exempel inom hållbara städer och rörlighet. Det är ett område där jag tror att Chalmers och Lindholmen Science Park skulle kunna gå före och visa vägen inom EU, sa Cecilia Malmström.
Annelie Hulthén menade att Lindholmen Science Park är ett nav för utvecklingen av regionen.
– Regionen är ju också med i detta. Vi klarar oss inte utan regionen, vi skulle vara ett tomt och ensamt hjul utan den. Om tio år kommer vi att ha glömt att det här är nytt, då kommer vi att se det här som en naturlig samlingsplats. Och vi kommer att behöva söka kontakter både söderut och norrut, för vi är inte så många, sa Annelie Hulthén och slog fast att ordet för kvällen var ”framåt”.
Karin Markides talade om Chalmers långa tradition av att all verksamhet ska ha nära praktisk anknytning
– Den utveckling som sker på Lindholmen Science Park är ett sätt för oss att förverkliga universitetens roll i samhället. Det är en roll där vi inte bara ska leverera bra studenter och bra forskning, utan också bidra till attraktionskraften här. Vi ska också se till att det som kommer ut ur miljön i form av människor, kompetens och kunskap även bidrar till regionens tillväxt. Genom den fysiska miljön kan man också gynna kreativitet, sa Chalmers rektor.
Malin Persson är chalmerist och vd för Volvo Technology, och arbetar dagligen med forskning och innovation. Hon menade att miljön på Lindholmen stimulerar det så viktiga nyttiggörandet, att forskningen leder till en affär och ökar Sveriges konkurrenskraft.
– Här kan vi få de spännande mötesplatserna mellan olika discipliner. Det betyder väldigt mycket, och genererar riktiga produkter, sa Malin Persson.
Hasse Johansson siktade sedvanligt högt i sin målbild:
– 30 000 människor ska forska, studera, arbeta och bo på Lindholmen 2020. Vi vill se minst fem globala företag som har etablerat verksamhet på Lindholmen, och minst 20 nya företag som tillsammans sysselsätter minst tusen personer, sa Hasse Johansson.
Inga orealistiska ambitioner med tanke på Lindholmens framgångar hittills, där man på tio år lyckats få 18 000 personer att studera och arbeta i området.
– Men det är också viktigt att vi klarar av att marknadsföra vårt varumärke – det ska inte bara vara känt lokalt och regionalt, utan också nationellt och internationellt, sa Johansson.
Han passade också på att i sammanhanget nämna de spirande samarbetena Lindholmen Syd i Brasilien och Lindholmen Öst i Kina.
– Min vision är att Lindholmen ska bli mer öppet och spännande för allmänheten. Jag kan se det som ett museum för framtiden, som stimulerar intresset för teknik och naturvetenskap. Lindholmen Science Park är den öppna arenan där du möter framtiden, sa Hasse Johansson.
Lindholmen Science Park är en gigantisk satsning – och dyr. Samtliga paneldeltagare var dock eniga i att det ger ett mervärde som inte kan mätas i pengar.
Karin Markides menade att vi måste våga arbeta både kortsiktigt och långsiktigt för varandra.
– Det gäller att vi får de gemensamma målen beskrivna så att det håller hela vägen mot att hämta hem värden. Vi ska inte mäta oss för tidigt, utan vara med och bygga förtroende, locka hit de globala aktörerna och vara med och forma nästa generations produkter och människor, sa Markides.
– Mötesplats Lindholmen visar att vi är redo – vi har fått ihop våra fysiska miljöer, våra organisationer och det känns som om vi kan visa upp det nu. Vi tar vårt nationella ansvar och det kommer man i Stockholm också att se inom kort, sa Karin Markides.
Malin Persson menade att det nu är dags att ta samarbetet till nästa nivå, att koppla ihop sig med andra teknikparker och även rikta blickarna utanför Sverige.
– Jag har sett Lindholmen växa fram, jag har jobbat här i fyra år. När jag pratar med mina europeiska och globala kolleger kan jag säga att jag ser vårt forskningsprojekt demonstreras vid mina fötter på mitt kontor. Det skulle inte kunna hända i lite större skala, men här kan det göra det. Eftersom vi har lyckats med det genom vår litenhet och närhet, är utmaningen därför att skala upp, koppla upp mot andra teknikparker och inte minst ta på oss den internationella hatten, sa Malin Persson.

När alla de korta repen knutits samman av publiken hade man fått två jättelånga rep vars ändar bars fram till scenen för att knytas samman och därmed inviga den nya mötesplatsen av akademin, representerad av Chalmers rektor Karin Markides, näringslivet, representerat av Volvo Technologys vd Malin Persson, samhället, representerat av kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén, och framtiden, representerad av Chalmers kårordförande Emilia Liljeström.
Invigningen var ett samarbete mellan Lindholmen Science Park, Chalmers tekniska högskola, Älvstranden Utveckling, Göteborgs Stad och Chalmersfastigheter. Från Chalmers leddes arbetet av en projektgrupp bestående av Ami Lanner, Leine Öberg och Anna Näsbom. Barbara Lindgren, Anna-Lena Nyberg, Sirpa Pöyhönen, Jan-Olof Yxell, Johan Wetterberg och Åsa Ekvall bidrog också med olika insatser.

Foto: Jan-Olof Yxell