Chalmersforskare: Lägg ner Saab nu– Det finns inga hållbara ekonomiska skäl längre. Verksamheten bör läggas ner nu för att skydda det som återstår av varumärket.
Den beska salvan kommer från chalmersforskaren Matthias Holweg, som i flera år granskat den krisdrabbade bilfabriken i Trollhättan.
Utspelet görs i en intervju i SVT:s Västnytt, inspelad på Campus Johanneberg, häromveckan.
Matthias Holweg är gästforskare på Avdelningen för logistik och transport vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers, och delar sin tid mellan Göteborg och brittiska University of Cambridge. Han är även verksam vid amerikanska MIT, där han är så kallad principal investigator för universitetets internationella fordonsforskningsprogram The International Motor Vehicle Program.
Holweg har skrivit flera böcker och bland annat granskat biltillverkaren Rovers fall. 2005 utkom han med en rapport med den illavarslande titeln ”Who killed MG Rover?”.
Och nu ser han flera likheter mellan Rover och Saab.
– Samma sak hände med Rover. In i det sista sades det att Shanghai Automotive skulle köpa företaget. Rovers vd John Towers påstod att man var två timmar från att slutföra affären. Nu hörs exakt samma retorik. Jag tror inte på det, säger Matthias Holweg till Västnytts reporter Jesper Henke.
Men helt nattsvart är inte framtidsscenariot. Även om Holweg tycker att det är dags att ge de anställda möjlighet att söka nya jobb, tror han att Saabs varumärke kan återuppstå på sikt:
– Det vore inte första gången som gamla bilmärken får nytt liv. Bugatti är ett bra exempel – ett nischat bilmärke, precis som Saab. Att lägga ner nu och låta tiden gå för att återuppliva märket lite senare, det är vad jag rekommenderar, säger Matthias Holweg.
Hans utspel kommer bara dagar innan de båda fackförbunden Unionen och Ledarna begärde Saab i konkurs. Nu ökar antalet konkursansökningar för varje dag, medan företaget väntar på hovrättens beslut om en eventuell rekonstruktion.
– Jag tror att det till slut blir facket som ansöker om konkurs. Jag tror att Saab i Trollhättan kommer läggas ner. I det långa loppet kanske någon plockar upp varumärket igen, men det ligger flera år framåt i tiden. Jag är rädd att jag inte har något hopp för Saab så som vi känner det, sa Matthias Holweg i en intervju i Svenska Dagbladet den 9 september.
Fackförbundens ansökningar kom fyra dagar senare, den 13 september.
Det återstår att se om Matthias Holwegs övriga förutsägelser slår in.

Foto: Judge Business School, University of Cambridge och SVT

Läs intervju med Matthias Holweg i Svenska Dagbladet >>>
www.svd.se/naringsliv/forskare-domer-ut-saab_6457416.svd

Läs mer om Matthias Holwegs verksamhet vid Cambridge >>>
www.jbs.cam.ac.uk/research/faculty/holwegm.html

Läs mer om MIT:s fordonsforskning >>>
web.mit.edu/ctpid/www/imvp.html

Ladda hem Matthias Holwegs rapport ”Who killed MG Rover?” >>>
www-innovation.jbs.cam.ac.uk/publications/downloads/rover_report.pdf

Avdelningen för logistik och transport på Chalmers >>>
www.chalmers.se/tme/SV/organisation/avdelningar/logistik-och-transport

One comment

  1. Pingback: Chalmersforskare: Saabs tidigare ledning bär del av skulden « Chalmers alumniblogg