Chalmers kickstartar kinesisk FacebooksidaNu finns Chalmers på Kinas svar på Facebook – The Renren Network.

Högskolans sida på nätverket har på bara en vecka fått många anhängare.
– Kina är en av våra viktigaste marknader. Därför är det viktigt för oss att finnas med där, säger Cecilia Hillman, internationell kommunikatör på Chalmers.
Sociala mediekanaler som Facebook och Twitter är förbjudna i Kina. Anledningen är att man befarar att verktygen används av utländska underrättelsetjänster i syfte att komma över hemligstämplad information.
I stället har myndigheterna tillåtit den nationella nätverkssajten The Renren Network, som uppges ha över 30 miljoner användare.
Renren påminner till stora delar om Facebook och har motsvarande syfte och funktioner. Chalmers har därför valt att lansera en egen sida på The Renren Network, som hanteras av Tingting Li, internationell masterstudent på högskolan. Hon är student på Supply Chain Management och flitig bloggare för Chalmers på Sweden in Touch.
– Vi träffades på ett event för alumner och antagna studenter i Peking i våras, berättar Cecilia, som då var där tillsammans med Chalmers alumnikoordinator Peter Hellqvist.
Tingting Li har haft avgörande betydelse för att högskolan har kunnat sjösätta sin Renren-sida, med all byråkrati det har inneburit innan den godkändes.
– Det är tack vare henne vi kan vara närvarande i nätverket. I nuläget hade vi inte kunnat starta i Kina lika snabbt annars, förklarar Cecilia Hillman.
Chalmers Renren-sida får ett tiotal nya användare varje dag. Det stora intresset bådar gott inför Chalmers medverkan på den turnerande utbildningsmässan China Education Expo i Peking, Shanghai, Wuhan och Chengdu med start på lördag.
Under två veckor reser Cecilia Hillman och kollegan Kerstin Jönsson mellan de fyra kinesiska megastäderna för att möta potentiella studenter.
– Vi hoppas självklart på många nya användare under veckorna i Kina, säger Cecilia.
Hur är det – gillar kineserna Chalmers och Sverige?
– Man blir alltid positivt bemött, även om kännedomen om oss inte är speciellt hög. Fördelen är att vi har många stora företag som är kända i Kina, inte minst kopplingen mellan Volvo och Geely. Och J-O Waldner är fortfarande ett hett namn!
Det blir Cecilia Hillmans tredje resa till Kina, och Kerstin Jönssons första. Med sig har de också en rykande färsk app för Apples läsplatta Ipad:
– Den innehåller masterprogrammens foldrar och kopplar för första gången ihop alla 40 till en gemensam, så att man lätt får överblick och kan ladda hem den information man är intresserad av, förklarar Cecilia.
Appen innehåller också den prisbelönta filmen ”Meet the world in Gothenburg”.

Chalmers i The Renren Network >>>
page.renren.com/600949740

Registrera dig och följ Chalmers på Sweden in Touch >>>
www.swedenintouch.se/Chalmers-University-of-Technology

Läs mer: Chalmers världsturné startar i Brasilien >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/09/14/chalmers-varldsturne-startar-i-brasilien