Ludvig Strigeus kan få Tenzingpriset


Chalmeristen Ludvig Strigeus (D06) är nominerad till Tenzingpriset 2011 för sitt arbete med att utveckla programvaran till musiktjänsten Spotify.
Vinnaren avslöjas vid en gala den 23 november på konserthuset Musikaliska i Stockholm.
Tenzingpriset är en ganska ny utmärkelse, och delas i år ut för tredje året av fastighetskonsulten Tenzing i Stockholm. Priset på 100 000 kronor går till ”vägledare som gör prestationer möjliga”, och har inspirerats av sherpan Tenzing Norgay, som starkt bidrog till att Edmund Hillary kunde bestiga Mount Everest för närmare 60 år sedan.
Grundtanken är att lyfta fram personer som verkar i kulisserna: ”Många är de personer och organisationer som coachar, peppar, sponsrar och på andra sätt hjälper till i bakgrunden när en stor satsning genomförs. Ofta är de helt avgörande för om prestationen lyckas”, skriver instiftarna på Tenzingprisets hemsida.
2010 gick priset till innovationsprofessorn Kaj Mickos.
Ludvig Strigeus har uppmärksammats under året – bland annat i Chalmers alumniblogg – för sin roll som stjärnutvecklaren bakom musiktjänsten Spotify.
– Jag tycker om att vara ”behind the scenes”. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt och inte känna så mycket press på sig själv, säger han till Dagens Industri i en intervju i samband med nomineringen.
Förutom Ludvig Strigeus är radioproducenten Bibi Rödöö, känd för sitt framgångsrika arbete med Sommar i P1, simstjärnan Therese Alshammars tränare Johan Wallberg, samt manusförfattaren och skribenten Calle Norlén nominerade.
Pristagaren utses av en jury bestående av ordförande Karl-Johan Persson, vd för klädkedjan H&M, Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, Tenzings vd Tom Lindahl, bostadsbolaget JM:s vd och koncernchef Johan Skoglund, inspiratören och äventyraren Renata Chlumska samt moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson.

Foto: Linnea Bengtsson, Tidningen Föräldrakraft

Läs tidigare artikel om Ludvig Strigeus i bloggen >>>
chalmersalumni.wordpress.com/2011/09/23/spotifys-stjarnutvecklare-ar-ocksa-chalmerist

Läs mer om Tenzingpriset >>>
tenzingpriset.se

Gilla Tenzingpriset på Facebook >>>
www.facebook.com/Tenzingpriset