Wingårdh och Markides hyllas för KuggenLovorden haglar över chalmersutbildade arkitekten Gert Wingårdhs (A75) senaste skapelse, kontorshuset Kuggen på Lindholmen.

Idén hämtade Chalmers rektor Karin Markides och Chalmersfastigheters vd Lennart Hedström från MIT i Boston.

– Medan de tröskade runt bland alla klassicistiska campusbyggnader snubblade de över mästerarkitekt Frank Gehrys Stata Center, ett färg-, form- och materialfyrverkeri som uppenbarar sig lika oväntat som ett be-bop-riff i en Yankee Doodle. Markides och Hedström älskade det, skriver Göteborgs-Postens stridbare arkitekturexpert Mark Isitt i gårdagens tidning.

Han hyllar både initiativet och resultatet över ett helt uppslag i GP:s kulturdel:
– Jag vill se mer, mer, mer. Jag vet inte när jag senast såg en lika lustfyllt gestaltad fasad i Sverige; förlösande abstrakt mitt i denna modernistiska monotoni, human i skala, detaljerad som vore den en antik vas snarare än en kugge, skriver Isitt.
Er trogne bloggare gläds åt att en så stor del – för att inte säga hela – äran av att ha kläckt ursprungsidén ges åt Karin Markides och Lennart Hedström, som sägs ha fått en vision under ett besök på prestigefyllda MIT i Boston:
– Det är inte varje dag någon ringer till kontoret och lägger en order av det här stimulerande slaget: ”Kan vi få en färgstark ikonbyggnad med ekologiska förtecken för runt 100 miljoner?” För så gick det till. Karin Markides, Chalmers rektor, och Lennart Hedström, vd på Chalmersfastigheter, hade varit i Boston på MIT (Massachusetts Institute of Technology) och medan de tröskade runt bland alla klassicistiska campusbyggnader snubblade de över mästerarkitekt Frank Gehrys Stata Center, ett färg-, form- och materialfyrverkeri som uppenbarar sig lika oväntat som ett be-bop-riff i en Yankee Doodle.
– Markides och Hedström älskade det. Precis som studenterna som hade förvandlat huset till sin främsta mötesplats. Liksom Bostonborna själva, de som tidigare alltid hade kritiserat den allvarsamma institutionen.
– Exakt den typen av byggnad behövde Chalmers på Lindholmen, konstaterade Markides och Hedström. En byggnad tillräckligt spektakulär för att skylta upp verksamheten hela vägen över älven, tillräckligt nyskapande för att reflektera högskolans avancerade forskning och tillräckligt centralt placerad på campus för att fungera som ett nav för alla de nästan 3 000 studenterna, skriver Mark Isitt.
Men något Kasper Salinpris blir det inte den här gången för Gert Wingårdh, konstaterar Mark Isitt. Och kanske kan det kvitta att nomineringen uteblev, Wingårdh har redan fått priset fem gånger och är sedan länge Sveriges mest framgångsrike och internationellt mest ansedde nu levande arkitekt.


Bilderna överst
och närmast här ovan är hämtade från invigningen av Mötesplats Lindholmen, där Kuggen ingår, den 8 september 2011. Karin Markides medverkade i ett panelsamtal med bland andra kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén och Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Ovan till vänster poserar Gert Wingårdh tillsammans med Lennart Hedström, Chalmersfastigheters dåvarande vd. Foto: Jan-Olof Yxell

Bild på Kuggen: Chalmersfastigheter

Läs Mark Isitts hela recension av Kuggen i GP >>>
www.gp.se/kulturnoje/1.765579-inte-en-kugge-i-maskineriet

Foto på Markides och Hedströms inspirationskälla, MIT:s Ray and Maria Stata Center (ovan): Wikipedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported